Джонсън се допитва до бизнеса за промени в законите след Брекзит

Джонсън се допитва до бизнеса за промени в законите след Брекзит

Отношенията между бизнеса и правителството са чувствителни заради третата блокада за предотвратяване разпространението на COVID-19


Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е помолил бизнес лидерите да му помогнат да реши кои разпоредби в законодателството трябва да бъдат премахнати или променени, след като Великобритания завърши развода си с Европейския съюз. Това съобщава Bloomberg. 

Според източници на агенцията Джонсън е отправил предложението към около 250 корпоративни лидери. Целта на премиера е бюрокрацията да бъде намалена, за да улесни живота на британските компании след Brexit. Той е признал, че държавата може да бъде твърде бавна при вземане на решения. Премиерът е уверил бизнеса, че финансовият министър Риши Сунак ще даде тласък на ускоряването на механизма на управление. 

В ЕС се забелязват страхове, че Великобритания планира да промени регулаторния си подход и да подкопае конкурентоспособността на блока след Brexit. Така наречените условия на равнопоставеност и лоялна конкуренция бяха един от проблемите, които попречиха на британските и европейските преговарящи да сключат търговска сделка до 24 декември, само седмица преди Великобритания да приключи окончателно своя преходен период.  

Дискусиите с бизнес лидерите идват в изключително чувствителен момент за отношенията между бизнеса и правителството, след като през тази седмица Обединеното кралство навлезе в третата си национална блокада заради разпространението на коронавируса. Джонсън „се ангажира да работи с британския бизнес, за да реализира огромните възможности, които стоят пред него, докато Великобритания изгражда независимо бъдеще", се казва в съобщението на кабинета на премиера. 

Премиерът е уведомил участниците в срещата, че гледа на 15 февруари като на ключова дата, до която правителството очаква да е ваксинирало по-голямата част от най-уязвимите хора във Великобритания и може да започне да премахва ограниченията. 

По повод разговора финансовият министър Сунак каза, че въпреки трудностите за компаниите и служителите им по време на пандемията, има пет причини за оптимизъм. Това са: потребителите спестяват пари и са готови да харчат, когато пандемията приключи; безработицата не се е увеличила над прогнозата; някои предприятия са успели да укрепят балансите си; отскокът през летните месеци показва, че Великобритания може бързо да се възстанови; правителството вече е осигурило сделка за Brexit. 

Премиерът Джонсън заяви още, че иска да остави думата Brexit в миналото, тъй като процесът е приключил и страната трябва да продължи напред. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: