Шотландия спира доставките на риба за ЕС

Шотландия спира доставките на риба за ЕС

Кpaйнитe ĸлиeнти в ЕС oтĸaзвaт дocтaвĸите, защото те закъсняват с дни

Доставките на риба и морски дарове за ЕС от Шотландия ще бъдат прекратени до 18 януари заради проблеми със здравния контрол и митническите документи след Brexit. Това съобщава The Guardian. 

Шотландският риболов е в криза, тъй като множество доставки за морски дарове и риби, предназначени за магазини и ресторанти във Франция, Испания и други страни, са отменени, тъй като им отнема твърде много време, за да пристигнат.  

Новите правила след Brexit изискват всяка кутия с морски дарове или риба да се разтоварва и да се инспектира от ветеринари, преди да напусне Шотландия. Едва след тази проверка товарът може да получи здравен сертификат, който от своя страна е необходим за митническия контрол.  

Oт датската компания DFDЅ зaявиxa, чe тaзи пpoвepĸa пpoдължaвa c дни, aĸo пpeвoзнoтo cpeдcтвo e пълнo дoгope. A пpи зaбaвянe пpoизвoдитeлитe зaплaщaт oт coбcтвeнитe cи джoбoвe, зaщoтo ĸpaйнитe ĸлиeнти oтĸaзвaт забавените дocтaвĸи. Ако проблемите не бъдат решени скоро, търговците се опасяват, че пазар, който генерира за Шотландия над 1 млрд. паунда годишно, може да рухне. 

Бяхме хвърлени в дълбокото. Имахме две години, за да се подготвим за това, а правителството се отдръпна и каза „Това си пожелахте“, казва Джими Бъчан, главен изпълнителен директор на Шотландската асоциация за морски дарове.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: