Гърция се въоръжава

Гърция се въоръжава Снимка: Pixabay

В отговор на сериозното напрежение с Турция в Източното Средиземноморие Гърция стартира обширна програма за превъоръжаване.

Конфликтът за природен газ в Източното Средиземноморие ескалира.

„Ще има национален щит", обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в събота по време на реч в пристанищния град Солун, която беше излъчена по гръцката телевизия. 
Правителството на Мицотакис планира да закупи 18 френски самолета Rafale. Освен това трябва да бъдат закупени 4 нови фрегати и 4 други налични фрегати, немско производство, да бъдат модернизирани. Ще бъде увеличен и броят на зенитни ракети, торпеда и други боеприпаси. Освен това гръцката оръжейна индустрия трябва все повече да допринася за въоръжаването на страната. Това засяга, например, корабостроителниците близо до Атина. Според Мицотакис военният персонал също ще бъде разширен: през следващите 5 години ще бъдат наети 15 000 нови професионални войници.

В Източното Средиземноморие спорът за предполагаеми запаси от природен газ между членовете на НАТО Гърция и Турция ескалира от седмици. Гърция обвинява Турция в незаконно проучване на находища в региона на гръцките острови. Правителството на Анкара отхвърля обвиненията с аргумента, че водите, в които се търси природен газ, принадлежат към турския континентален шелф.

Мицотакис подчерта, че Гърция е готова да разреши по мирен начин разногласията около газовия конфликт с Турция. Ако Турция иска да направи същото и все още не може да бъде постигнато споразумение, спорният въпрос за изключителните икономически зони (ИИЗ) може да бъде отнесен до Международния съд.

Френският президент Еманюел Макрон критикува проучванията на Турция за газ като „неприемливи" и заяви в четвъртък, че според него Анкара вече не е партньор в Средиземноморския регион. „Нашите червени линии са просто зачитане на суверенитета на всяка европейска държава членка, зачитане на международното право“, заяви държавният глава на Франция на остров Корсика на неофициална среща на върха на държавни и правителствени ръководители от седем южни държави от ЕС, включително Гърция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Макрон: „Не се забърквайте с турския народ, не се забърквайте с Турция. Г-н Макрон, ще имате много повече проблеми с мен."

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази загриженост от действията на Турция в Източното Средиземноморие по време на посещение в Република Кипър в събота вечерта. Кипърският президент Никос Анастасиадес заяви след срещата си с Помпео, която беше излъчена по Кипърската държавна телевизия, че проблемите могат да бъдат решени с дипломатически средства, но „не с канонерки".

Турция не признава Кипър. Турска република Северен Кипър е създадена на север от острова с турска помощ, но е призната само от Анкара. Целият остров, от друга страна, е международно признат като Република Кипър и е член на ЕС от 2004 г.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: