Западен експерт допуска скорошно разпадане на НАТО заради конфликта в Украйна

Западен експерт допуска скорошно разпадане на НАТО заради конфликта в Украйна Снимка: pixabay.com

О'Брайън: НАТО може да се разпадне до 2025 г. заради конфликта в Украйна

НАТО може да прекрати съществуването си до 2025 г. поради растящите противоречия между позицията на Републиканската партия на САЩ и интересите на повечето европейски страни по конфликта в Украйна, пише политичесикят наблюдател на списание Atlantic  Филип О'Брайън.

"НАТО може да рухне до 2025 година. Причина за този крах може да стане дълбока разлика във възгледите между популисткото крило на Републиканската партия, възглавявано от Доналд Тръмп, но сега явно съставлява мнозинството на Републиканската партия, и екзистенциалните проблеми на сигурността на голяма част от Европа. Непосредствен катализатор на разпада може да стане войната в Украйна", се казва в съобщението.

Според автора, в случай на победа на Републиканската партия на изборите за президент на САЩ през 2024 година, новата администрация може да престане всячески да подкрепя Украйна.

О'Брайън отбелязва, че европейските страни, ако проруските и антиукраинските позиции в Републиканската партия започнат да укрепват, ще трябва да поемат по-голямата част от работата по подкрепата на Киев. Той също така казва, че ръководителите на европейските страни трябва да бъдат подготвени за реалността, в която "администрацията на САЩ слага кръст на НАТО и се стреми към сближаване" с Русия.

По-рано САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 200 милиона долара. От Пентагона заявиха, че размерът на военната помощ на САЩ за Киев по време на мандата на Джо Байдън на поста президент на САЩ е надхвърлил 43,7 милиарда долара. В същото време някои политици в САЩ разкритикуваха властите на страната за помощта на Украйна на фона на извънредната ситуация, която се случи на Хаваите. Жителите на Хаваите страдат от пожари, а правителството на САЩ, вместо 

Недоволство от подкрепата за Киев изрази и членът на Камарата на представителите, представителката на Републиканската партия от щата Джорджия Марджори Тейлър Грийн. Синът на бившия президент на САЩ - Доналд Тръмп-младши написа в социалната мрежа: "безкрайни милиарди за Украйна, но даже никакви коментари за Мауи".

По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО заради доставките на оръжие за Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всеки товар, който съдържа въоръжение за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия и че напомпването на Киев с оръжие ще има негативен ефект за потенциалните преговори. Той също така посочи, че САЩ и НАТО участват пряко в украинския конфликт, при това не само с доставки на оръжие, но и с обучение на кадри на територията на Великобритания, Германия, Италия и други страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: