Има ли дипломатическо решение на израелско-палестинския конфликт?

Има ли дипломатическо решение на израелско-палестинския конфликт? Снимка: legit.ng

Усилия се полагат, но е твърде рано за реални надежди, обобщава в обзор euronews

А войната може да се разрасне. Чрез ООН, Иран предупреди Израел, че не иска „по-нататъшна конфронтация и ще се намеси в случай на пълноценна офанзива” в Ивицата Газа. Хизбула също заплашва да открие втори фронт на северната граница, продължавайки да атакува Израел от Ливан, което прави и Сирия. Ако подобно развитие продължи, ще се разрази още една регионална война, което много страни не искат и се опитват да намерят дипломатическо решение на кризата. 

Израел евакуира цели селища от северните и южните си райони, обяви в събота допълнителни три часа за евакуацията на цивилните в Газа на юг и възстанови водоподаването в южните райони на анклава. Очаква се скоро Израел да допусне и доставки на храни и лекарства. Израелската армия отложи сухоземната си операция срещу Газа под предлог неподходящи климатични условия – пясъчни бури, които затрудняват военните комуникации. 

Важни политически фигури от арабските страни се срещнаха с някои от водачите на Хамас – тези, „които живеят спокойно например в Катар, а не са натъпкани в автобусите с палестински бежанци”, както отбеляза висш израелски военен. Такива срещи проведоха външният министър на Иран, който разговаря с двама висши лидери на Хамас и с генералния секретар на Ислямски джихад. Не се съобщават подробности за разговорите, което подсилва безпокойството.

САЩ полагат усилия да намерят възможно дипломатическо решение. Президентът Джо Байдън проведе в събота телефонни разговори с палестинския лидер Махмуд Абас и израелския премиер Бенямин Нетаняху, „за да координират действията си с партньорите и да предотвратят разрастването на конфликта“. В същото време, като възпиращ фактор за Иран и Хизбула, Съединените щати обявиха изпращането на втори самолетоносач в Средиземно море.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с Бенямин Нетаняху и продължава обиколката си в Близкия изток, включително в Йордания, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет. След разговор между Блинкен и египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси, днес за няколко часа  Египет ще отвори контролно-пропусквателния пункт Рафах на границата с Газа, за да приеме чужденци, които се евакуират с палестинското население и да достави хуманитарна помощ, съобщи Reuters.

След като осъди действията на Хамас, ООН призова Израел да се откаже от сухопътна операция в ивицата Газа, за да не предизвика тежка хуманитарна криза. Европейският съюз заклейми атаката срещу Израел и за кратко спря хуманитарната помощ за ивицата Газа, но впоследствие заяви, че ще я продължи, което е неясно послание към двете страни в конфликта. Въоръженият сблъсък разпали антисемитски прояви на стария континент и мерките за сигурност в Европа са повишени. 

В изявление на Турция се казва, че ще продължи да действа в интерес на мира в региона. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обсъди темата по телефона с Владимир Путин и Махмуд Абас, призова Израел и Хамас да прекратят огъня и предложи ролята си на медиатор в решеването на всички спорни въпроси, в  т. ч. кризата с израелските и чуждестранни заложници, взети от Хамас.

Външният министър на Китай заяви, че „израелската армия надхвърля границите на самоотбрана”, а Русия предложи съдействие в преговорите за освобождаването на израелските заложници. Украйна подозира, че Москва снабдява Хамас с оръжия, пленени на нейна територия. Така или иначе, мнозина политически анализатори виждат в израелско-палестинския конфликт втори фронт, който ще отклони вниманието на света от руската агресия в Украйна. 

Атаката на Хамас срещу Израел за пореден път разкри реалната политика на групировката, която управлява Ивицата Газа от 16 години - никакво развитие на анклава, никакви действия за осигуряване на работа, електричество, водоснабдяване, производство на храни и пр., с други думи, нищо от просперитета, който обеща на палестинците, а вместо това ги остави да живеят от подаянията на света, превръщайки ги в жив щит при нападенията си срещу Израел. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: