Противоепидемиологичните мерки са по-разединяващи от Брекзит

Противоепидемиологичните мерки са по-разединяващи от Брекзит


 Оказа се, че изискванията за носене на предпазни маски и себеизолация причиняват по-голямо социално разделение от Брекзит, сочи проучване в Обединеното кралство. Това предполага, че солидарността от ранните седмици на пандемията е отстъпила своето място на недоверието.


Проучване сред 10 000 души установи, че половината от носещите маски във Великобритания (58%) имат силно негативно отношение към онези, които не носят, а мнозинството (68%) от хората, които не са нарушили правилата за изолация, имат силно негативно мнение за тези, които ги нарушават.

Значително малък брой хора, които се придържат към правилата, казват, че „мразят“ или „негодуват“ срещу хора, които не го правят. Дванадесет процента от носещите маски заявяват, че мразят онези, които не носят предпазни средства, покриващи носа и устата, а 14% от привържениците на изолацията мразят тези, които не спазват правилата, установи проучването.

Враждебността, която се е създала от различните реакции към пандемията, е по-дълбока от тази, установена при сравнение с анкетите „за" и „против" Брекзит. 

Само една трета от анкетираните, които гласуват с „не", смятат, че хората, гласували „за" Брекзит, са лоши хора. 
В сравнение с това повече от две трети от хората, които спазват правилата за изолация, заявяват, че мразят или се възмущават от нарушителите, които не ги изпълняват, и че те са лоши хора.
„Все още сме също толкова ядосани един на друг, но за различни неща", каза Поли Макензи, главен изпълнителен директор на Demos. 
„Опитът на хората е толкова различен. Това, което е било добро за един човек, е било ужасно за някой друг.
Способността ни да се разбираме е поставена под въпрос - каза тя. - Социалното доверие е наистина важно за икономическия растеж, така че дори ако се интересувате само от него, населението на страната трябва да може да се разбира помежду си. Разделянето ще повлияе на икономическото ни възстановяване. "

Нови щамове се появяват на фона на нарастващите страхове, че нормалността в ежедневието скоро няма да се възвърне. Данните на ONS, публикувани в четвъртък, сочат, че оптимизмът относно връщането към предпандемичния живот намалява.
 
От началото на юли броят на хората, които вярват, че ще отнеме поне една година, за да се върнем към предишния си начин на живот, е надминал този на хората, които смятат, че това ще се случи след по-малко от шест месеца. 

Броят на оптимистите е спаднал от 50% през април до малко повече от 20% в края на юли.
Преди затягането на ограниченията за социална изолация през следващата седмица, когато на хората ще им бъде забранено да се събират в групи от повече от 6 души, транспортният секретар Грант Шапс заяви в четвъртък, че трябва да има улични „маршали, наети от съвета, които да напомнят на хората да носят маска, ако влизат в магазини“. 


„Всички, които нарушават правилото за събиране на групи, ще бъдат разделяни, възможно е да бъдат глобени и арестувани", каза той.

„Залогът е толкова висок, що се отнася до защитата на живота на хората и запазването на поминъка, че хората започват да виждат онези, които не са съгласни с тях относно вируса, като „лоши хора“, се твърди в изследването на Demos.
„Това заплашва опитите за изграждане на национална солидарност и програма за реформи и възстановяване."

Проучването установи ясно разделение по линия на социално-икономическата класа. Процентът на хората, които съобщават за подобрения в ежедневието си през периода на изолация, варира от 46% от хората от висок социален и икономически клас, хора на по-високи управленски, административни и професионални работни места, до 27% в ниските социални слоеве - нископлатени работници, безработни и пенсионери.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: