36 милиона души в Европа и Централна Азия живеят с дълъг ковид

36 милиона души в Европа и Централна Азия живеят с дълъг ковид Снимка: mz.co.nz

Според Световната здравна организация (СЗО), това е цифрата за случаите в Европа и Централна Азия

Сред тях е болничен ординатор от Нидерландия, който все още е на легло по 22 часа на ден, основно заради тежко сърцебиене, замайване и задух.

 „Бях напълно здрав. Можех да работя седем дни подред по 12 часа и след това се чувствах напълно добре“, казва медикът пред Euronews Next.

Дългият COVID е поствирусно състояние, характеризиращо се с продължителни симптоми на ковид, дори след възстановяването от заразата. Най-честите оплаквания са умора, задух, сърцебиене, кашлица и световъртеж. На пресконференция във вторник д-р Ханс Клуге, регионален директор за Европа в СЗО, каза, че това се случва средно с около 10% от излекувалите се от остра инфекция.

„Вслушваме се в обажданията на пациенти с дълък ковид, разширяваме работата с групите за подкрепа и повишаваме осведомеността за тяхното тежко положение, но очевидно трябва да се направи много повече, за да го разберем“, каза д-р Клуге.

Мнозина, особено засегнатите медици, първоначално може да решат, че просто страдат от преумора, но както каза на пресконференцията д-р Катрин Смолуд, старши служител по спешни случаи в СЗО, има още много работа за вършене. Здравните работници, включително лекари, медицински сестри, но също и хора, провеждащи изследвания на общественото здраве и лабораторни тестове, всички „пострадаха през последните три години и трябва да се възстановят по-добре, по-силно“, посочи д-р Смолуд.

На 5 май СЗО обяви, че COVID-19 вече не е глобална извънредна ситуация за общественото здраве, а че е по-скоро продължаващ здравен проблем. Но ситуацията може би се подценява, след като в световен мащаб близо 1000 смъртни случаи седмично се свързват с COVID-19, а според СЗО, една от всеки пет европейски държави съобщават за значителни смущения в работата на повечето здравни заведения, в резултат на пандемията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: