Китайската търговска платформа AliExpress спря да приема плащания в рубли

Китайската търговска платформа AliExpress спря да приема плащания в рубли Снимка: retail.ru

„Плащанията от руски карти вече не преминават, с изключение на някои банки, но най-вероятно Alibaba (компанията собственик на AliExpress) просто ще върне парите, пише „Коммерсантъ”

Руски пазарни експерти съветват руските купувачи да използват схеми с казахски, киргизки и арменски карти. Но тъй като AliExpress отказва доставки до Русия, вероятно ще трябва да се прибегне и до „някакви транзитни схеми”, посочва „Коммерсантъ”. Според събеседниците на медията обаче, това определено ще повиши цените и вероятно ще обезсмисли покупките. 

Затягането на политиката на Alibaba се дължи главно на заплахата от вторични санкции, които вече търпят други руски плащания към Китай. В тази връзка експертите отново припомнят съвместното изявление на руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин, в което се посочва, че двете страни ще положат усилия за поддържането на активен търговски стокообмен, но документът не предвижда конкретен механизъм за разплащанията.

През 2022 г. Alibaba спря инвестициите си в руския филиал на AliExpress. Миналата година приходите на компанията в Русия са намалели с 36%, падайки до почти 10 милиарда рубли.

Трудности с обработката на руски плащания в китайските банки започнаха от декември миналата година, след указа на Министерството на финансите на САЩ, че Вашингтон може да въведе мерки срещу чуждестранни банки, пренебрегващи санкциите, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Пред изключване от доларовата система са изправени банкови институции, работещи със санкционирани лица от Русия или улесняващи доставките на определени материали и оборудване за руския военно-промишлен комплекс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: