Срещата Путин – Ердоган завърши без резултат

Срещата Путин – Ердоган завърши без резултат Снимка: ТАСС

Руският президент отказа да се върне към зърнената сделка, а турският му колега не даде зелена светлина на проекта за „газов хъб“ в Турция, отчаяно необходим на „Газпром” след загубага на европейския пазар

На пресконференция Владимир Путин се оплака, че при последното подновяване на зърненото споразумение Русия отново беше измамена и повтори позицията си: „Сега казваме, че не сме против тази сделка, готови сме да се върнем към нея незабавно, веднага щом дадените ни обещания бъдат изпълнени“. 

Русия очаква тази година реколта от 130 милиона тона зърно, 60 от които за износ. Руският президен предложи да достави на Турция един милион тона зърно с отстъпка. Владимир Путин изтъкна Русия като „надежден и отговорен” доставчик на природен газ за Турция и подчерта готовността на страната си да изнася синьо гориво и за трети страни

Проектът на Кремъл за газов хъб в Турция възникна миналата есен, с идеята да се замени взривения „Северен поток”, като се изгради нова платформа за доставки на газ за Европа. След опустошителните земетресения обаче Турция отказа да инвестира в проекта и преговорите по него бяха замразени. 

Путин увери журналистите, че тези теми все още са „на дневен ред”, като "Газпром" е предал на турската страна проект на пътна карта за създаването на хъба, но призна, че не са създадени работна група, правна рамка, както и схеми за снабдяване и пренос към потребителите. 

Опитите на Ердоган да посредничи за възможно мирно уреждане на войната в Украйна също останаха безплодни, отбелязва The ​​Moscow Times. „Киев хвърли предишните споразумения на бунището. Чуваме за нови инициативи, но не са обсъждани с нас, така че не предприемаме нищо ново”. каза Владимир Путин.

Според източник на The ​​Moscow Times, близък до руското външно министерство, седмиците преди срещата са били интензивно време на консултации между турски и руски дипломати, представители на ЕС, ООН, Украйна и САЩ. 

Според източника, ключовата тема е била зърнената сделка, чиято отмяна от руска страна повиши рисковете в Черно море. На практика „цялата черноморска акватория се превръща в плацдарм за неограничена военна конфронтация“, каза източникът, подчертавайки че това може да засегне не само военни, но и търговски кораби, всъщност „не само воюващите, но и всички, които плават там”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: