Кой e охранявал "Крокус Сити Хол" и защо не са спрели терористите

Кой e охранявал "Крокус Сити Хол" и защо не са спрели терористите

Убитите са повече от 130 човека, 24 март е обявен за ден за национален траур в Русия

В рамките на разследването на терористичния акт в "Крокус Сити Хол", разследващите установяват как е била охранявана сградата. Охранителите на входа са били въоръжени само с палки, а колегите им с бойно оръжие по някаква причина не са се притекли на помощ. Какво е известно за това частно охранително предприятие (ЧОП)?

Следственият комитет изяснява всички обстоятелства около трагедията, станала на 22 март вечерта преди концерта на група "Пикник" в московския концертен комплекс "Крокус сити Хол". Повече от 130 души бяха убити при нападението на терористичната група, повече от 100 ранени остават в болници, включително в критично състояние. Тези цифри не са окончателни. 24 март е обявен за Ден на траур в Русия.

В интернет хората задават въпроси, защо охраната в сградата не е успяла да спре терористите, да им даде отпор и да помогне на посетителите при евакуацията. Според зрителите на входа на "Крокус Сити Хол" те са били посрещани от яки мъже в костюми, но без оръжие. Зрителите са преминавали през рамките на металотърсачите, показвали са съдържанието на чантите си, след което са били насочвани към гардероба.

Охранителите на входа стават първите жертви на терористите - те са застреляни с автомати, след което бойците се насочват към концертната зала. За да убият повече от 130 души и да изгорят залата, са им необходими 18 минути. След това те избягват от местопрестъплението с автомобил.

Първоначалната информация е, че сградата е охранявана от служители на Росгвардия, но ръководителят на Комисията по информационна политика към Държавната Дума Александър Хинщайн опроверга това. Продуцентът Яна Рудковская, която многократно е режисира шоута в "Крокус", също разкритикува охраната на събитието. По думите й обикновено сигурността се е осигурявала от 200 охранители. Що се отнася до "Крокус", според Рудковская тук работи "едно от най-скъпите ЧОП-ве в Русия".

Както се изясни, помещенията се охраняват от служители на ЧОП "Крокус профи". Компанията е регистрирана в Красногорск през февруари 2003 г. Собственице са Камил Алиев (90%) и Виктор Котов. От 2016 г. ЧОП се ръководи от Юрий Севрюков.

ЧОП охранява всички обекти на Crocus Group, включително и банка, изложбени и концертни зали, ресторанти и хипермаркет "Твоят дом". Компанията има дъщерно подразделение (ЧОП "Авангард"), която е регистрирана в селището Совхоз "Ленин".

Както се оказва, охранителите на концертната зала не са могли да имат огнестрелно оръжие. Фирмата има валиден лиценз само за частна охранителна дейност. Полагат им се само палки и електрошокове. ЧОП-ът обаче разполага със собствена група за бързо реагиране (ГБР), чиито служители вече са въоръжени с огнестрелно оръжие. Сега разследващите трябва да изяснят защо тази група не е реагирала на нападението на терористите.

С приходи през 2022 г. от 174 милиона рубли, нетната печалба на компанията възлиза на малко над 8 милиона рубли (80 хил. евро). В компанията официално работят над 160 души. Съдейки по публикуваните свободни работни места, ЧОП "Крокус профи" редовно търси да наеме служители. Например, на охранител-контрольор в концертна зала с опит от една до три години, компанията е готова да плати от 44 до 70 хиляди рубли (от 440 евро до 700 евро) "на ръка". На охранител от групата за бързо реагиране обещават заплата от 55 хиляди рубли (550 евро).

Компанията редовно се проверява от подразделенията за лицензионна и разрешителна работа на Росвардия. Последната ревизия е била през май 2021 г. , продължила е 20 дни и проверяващите не са имали никакви забележки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: