Ранени и една жертва при стрелба в училище в Хелзинки (обновена)

Ранени и една жертва при стрелба в училище в Хелзинки (обновена) Снимка: euronews.com

Според финландската полиция, сред пострадалите са трима непълнолетни, като едното дете е починало на място, а другите две са сериозно ранени

Нападателят, също непълнолетен (12-годишен), е стрелят по връстниците си в класна стая на шести клас, в училище Viertola във Вантаа, предградие на столицата Хелзинки.  Вестник Ilta-Sanomat съобщава, че по-късно е задържан в района на Хелзинки.  При задържането му у него е открито оръжието на нападението. Ученикът е признал извършеното престъпление.

Свидетели казаха пред обществената телевизия YLE, че две линейки са напуснали местопроизшествието. По-късно бе съобщено, че двете ранени деца са настанени в болница, като състоянието им се описва като "много сериозно".

В учебното заведение учат около 800 ученици от първи до девети клас, а персоналът е близо 90 души. Децата току що са се завърнали в клас след Великденската ваканция.

Служителите на полицията са били извикани на мястото в 9:08 сутринта. Властите са помолили хората в района да не се приближават до училището, да останат на закрито и да не допускат в домовете си непознати. В същото време, родители на учениците се стекоха в района на училището, което се помещава в две сгради, включително учебни бази за специално образование и извънкласно обучение.

Финландските власти започнаха разследване за убийство и опит за убийство. Във Финландия деца под 15-годишна възраст не носят наказателна отговорност, така че заподозреният не е задържан под стража и след допълнителен разпит ще бъде предаден на грижите на социалните служби . Предполага се, че е използвал оръжие, законно притежавано от близък роднина.

Финландия не помни случаи на смъртоносни стрелби в училище от 2007 г., когато 18-годишен застреля седем свои съученици и един учител, и след това през 2008 г., когато отново ученик застреля девет свои съученици и един учител. 

След тези два тежки инцидента законите за носене на оръжие се затегнаха. Ловците в страната обаче са много, като при население от 5.5 милиона са регистрирани 430 000 законни собственици на оръжия, посочва правителствената статистика. Деца над 15-годишна възраст също могат да получат разрешение да използват законно притежавано от други хора огнестрелно оръжие 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: