Терористичен акт в една от най-големите руски концертни зали Crocus City Hall


Има десетки убити и стотици ранени

Неизвестни откриха тази вечер стрелба в "Крокус Сити Хол" в Красногорск (Московска област), евакуират се хора. Това съобщиха за агенция ТАСС от оперативните служби.

Стрелба, взрив и пожар

"В "Крокус Сити Хол " неизвестни откриха стрелба по събралите се преди откриването на концерт на група "Пикник". В момента тече евакуация на хората", каза събеседникът на агенцията.

Федералната служба за сигурност съобщи, че 40 души са загинали и над 100 са ранени, по предварителни данни, в резултат на терористичния акт. 

Минимум три неизвестни лица, облечени в камуфлажни дрехи, според очевидци, са открили стрелба по хората във фоайето и в самата концертна зала преди началото на концерта. По предварителни данни огънят може да е тръгнал от автомат. Събеседници на РБК казват, че след като са чули автоматичните откоси, хората са хукнали на улицата без връхни дрехи, започнало е блъскане.

По-късно се появи информация за дим и експлозия в комплекса. Пожарът е с повишен ранг на трудност. Около една трета от сградата е обхваната от пожар, има гъст черен дим, предаде кореспондентът на ТАСС. 

Евакуират се хора от сградата - пожарникарите свалят хора от покрива, евакуирани са около 100 души. В гасенето на огъня участва и авиацията. Покривът на конструкцията е изгорял почти напълно, има частично срутване. Миризмата на изгоряло се усеща в съседните райони. 

Както съобщава кореспондентът на ТАСС, вътре в сградата има хора.

Реакцията на властите

Следственият комитет на РФ е възбудил наказателно дело за терористичния акт. Специалните силови ведомства предприемат всички необходими мерки. Руското външно министерство определи случилото се като "кървав атентат".

Повече от 30 областни и 20 столични екипа на "Спешна медицинска помощ" са изпратени до "Крокус Сити Хол".

Мерките за сигурност са засилени на летищата и жп гарите в Москва. В Москва и Московска област са отменени всички масови събития.

Социалният фонд създаде работна група за предоставяне на мерки за подкрепа и психологична помощ на пострадалите.

Международната реакция

Белият дом изрази съболезнования във връзка със стрелбата и заяви, че САЩ не са разполагали предварително с информация за подготвящ се терористичен акт и за извънредната ситуация. От Вашингтон заявиха, че случилото се не е свързано с действията на Киев.

ООН е опечалена от съобщенията за стрелбата, опитва се да получи допълнителна информация.

Своите съболезнования във връзка със случилото се и осъждане на инцидента до момента са изразили: Египет, Казахстан, Азербайджан, Киргизстан, Италия, Сърбия, Германия, Люксембург, Катар, Куба, Палестина, Боливия, Иран, Венецуела, Узбекистан, Република Сръбска, Турция, Армения, Малта, Абхазия, Йордания, Саудитска Арабия, Франция, Таджикистан, Мексико, Колумбия, Австрия, ОАЕ, Сирия.​

* Крокус Сити Хол"(Crocus City Hall) - концертна зала в Красногорск на територията на бизнес център "Крокус", в близост до станция "Мякинино". Принадлежи на Crocus Group на бизнесмена Арас Агаларов. Сградата има седем етажа, общата полезна площ е повече от 38 хиляди квадратни метра. Търговският център разполага със зала с повече от 9,5 хиляди места. Комплексът е открит на 25 октомври 2009 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: