Какво очаква залата Crocus City Hall и нейните собственици?

Какво очаква залата Crocus City Hall и нейните собственици? Снимка: wikipedia.org

Щетите от пожара могат да достигнат почти до 120 хил. евро

Щетите от пожара след терористичната атака от 22 март тепърва ще се оценяват. Експертите казват, че те може да достигнат до 12 милиарда рубли (119 683 евро). Засега все още тече разчистване на развалините и разследване на случая.

"Крокус Интернешънъл", която притежава концертната зала Crocus City Hall, заяви, че планира да я възстанови.

Залата Crocus City Hall е открита през октомври 2009 г. в бизнес центъра "Крокус Сити". Той включва четири отделни сгради, свързани с проходи: два експоцентъра, търговски център и концертна площ. Останалите сгради не са пострадали, както и основната част на Crocus City Hall. Покривът се срутва само в концертната зала.

Щетите могат да бъдат оценени едва след разчистване на развалините и анализ. Експертите отбелязват, че един квадратен метър от засегнатата площ може да бъде оценен на 250-300 хиляди рубли (2500 - 3000 евро), т.е. около 11 млр. рубли. Но това е зала от световна класа. В различни години там са се изявявали Scorpions, A-ha, Елтън Джон, Ванеса Мей и други. Залата има най-висококачественото звуково и светлинно оборудване, което ще бъде оценявано отделно.

Изграждането на концертната зала е струвало на Crocus Group 70 милиона долара. За това дали ще бъде трудно тя да се възстанови и дали си струва това да се направи на мястото на трагедията, разсъждава вицепрезидентът на Съюза на търговските центрове в Русия Павел Люлин:

"Самата сграда не е разделена на кубчета като лего, тя представляла единен комплекс. Ако тя бъде възстановена, то първо трябва да се проведете обследване, да се види доколко са пострадали конструкциите, носещи другите части. Освен това, единните инженерни системи, включително за пожарогасене, системата за безопасност, трябва да бъдат проверени, защото може да се наложи да се преработят и възстановят в другите части на сградата тези инженерни системи. 

Ако говорим за това, в какъв вид зданието ще бъде възстановено, според мен би било неправилно да се решава това точно сега, защото трагедията е много скорошна. В професионалната общност тече дискусия по тези въпроси, но няма консенсус дали трява да се разруши или обектът да продължи да работи."

Двата центъра - "Крокус Експо" и търговски център "Вегас Крокус Сити" поне още няколко дни няма да работят. Експертите отбелязват, че престоят може да отнеме известно време.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: