След 40 години Москва отново организира алтернативна олимпиада

След 40 години Москва отново организира алтернативна олимпиада Снимка: newsrnd.com

Руското министерство на спорта подготвя проект на президентски указ, който да одобри 8,3 милиарда рубли за спортното събитие, което ще се проведе паралелно с Летните олимпийски игри в Париж следващата година

От регионалния и федералния бюджет ще дойдат 3,3 милиарда рубли, а останалите ще бъдат осигурени от други източници, пише The Moscow Times. Според представители на Министерството на спорта, тази схема за финансиране вече е разработена и се използва успешно за големи спортни събития.

Така наречените "Световни игри на дружбата" ще се проведат в Москва и Екатеринбург от 15 до 29 септември 2024 г., като основен терен на 27-те вида спорт ще бъде руската столица, а Екатеринбург ще бъде домакин на турнири по водни спортове, лека атлетика и джудо. Двата града ще предложат и „мащабна културна програма”.

Според организаторите, Световните игри на дружбата 2024 ще дадат възможност на руските спортисти да развиват кариерата си. Заради войната в Украйна, Международният олимпийски комитет (МОК) не покани Русия и Беларус да участват на Олимпиадата в Париж идната година, като разреши на руските състезатели да се състезават под „неутрален флаг”, включително и на зимните олимпийски игри в Милано през 2026 г. 

„Историята се повтаря”, пише спортният сайт insidethegames.biz. Подобна ситуация възникна през 1980 г., когато много западни страни бойкотираха Московската олимпиада, заради нахлуването на СССР в Афганистан. В отговор, на следващите олимпийски игри през 1984 г. в Лос Анджелис, СССР и страните от соц-лагера – с изключение на Румъния – отказаха участие в „американската олимпиада”, организирайки състезанията „Дружба – 1984”, които се проведоха в 9 страни от съветското пространство, включително България. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: