Все повече бездомни регистрира богата Швейцария

Все повече бездомни регистрира богата Швейцария Снимка: joe.co.uk

Според проучване от 2022 г., проведено от Университета за приложни науки и изкуства на Северозападна Швейцария (FHNW), 2 200 души в алпийския банков рай нямат покрив над главата си

Повечето приюти за спешно настаняване на хора в нужда са пълни. Църковният център Kirchliche Gassenarbeit в Берн също подкрепя бездомни. Два пъти седмично хората в нужда могат да дойдат за час-два, да се стоплят, да се нахранят, да се запасят с дрехи и спални чували и да се посъветват. „Понякога ни посещават до 80 души за един следобед”, казва служителка. 

Освен почасовия прием, служителите на Kirchliche Gassenarbeit често обикалят улиците, предлагайки на бездомни хигиенни продукти и ваучери за храна и настаняване. Те казват, че почти всеки път сред нуждаещите виждат нови лица.

Един от чакащите пред Центъра Kirchliche Gassenarbeit е с кучето си. Работил е като корабен механик, пътувал е по света, но предпочита да не казва защо сега е бездомен – „твърде болезнено е”. Живял е в парк с каравани, който е бил разтурен, а в спешните приюти „просто те ограбват и не разрешават кучета”. Идва в Центъра Kirchliche Gassenarbeit да се нахрани и освежи, преди с четириногия му приятел да потърсят къде ще нощуват.

От Kirchliche Gassenarbeit в Берн отдавна призовават за повече социални приюти,  без критерии за прием. В града работят три спешни приюта с общо 87 легла, но от 2021 г. търсенето непрекъснато расте. Същото е в Цюрих, Базел и Женева. 

Нов контингент бездомни са бивши домашни помощнички, загубили работата си по време на пандемията. Добре платени преди това, те трудно признават, че са „на улицата”. „Просто трябва да се адаптираш“, казва една от тях. Тъй като е работила легално, тя получава CHF 2 200 месечно от бюрото за безработни, но за да си наеме стая и да плаща режийните, ще трябва да дава повече от половината, така че усилено си търси нова работа, но не е лесно.

„Не само заради нарастващите разходи, но и заради бюрокрацията, която постоянно поставя нови изисквания, за да получите подкрепа”, казва бившата чистачка. Особено трудно е за хората със зависимости и психични заболявания,  както и за хора без документи, които по принцип нямат право на социално подпомагане.

„Нещата трябва да се обърнат. Социалната система в Швейцария не е лоша, но се фокусира твърде много върху механизмите за контрол“, казват от Kirchliche Gassenarbeit и посочват концепцията „Housing First“, която се прилага успешно във Финландия и Виена: бездомните първо се настаняват без условия и едва след това, стъпка по стъпка се уреждат другите им проблеми. 

През 2020 г. Базел въведе такъв пилотен проект, но през 2021 г. предприе противоречивата практика да предложи на бездомници еднопосочен безплатен билет до пожелана от тях европейска дестинация, плюс CHF 20 „джобни”, при условие, че не се върнат в града. Схемата обаче се провали, тъй като обществеността я обяви за „безсърдечна”, макар че подобна мярка се обмисляше и в Обединеното кралство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: