Близо един милион са бездомните в Европейския съюз

Близо един милион са бездомните в Европейския съюз Снимка: Euronews стопкадър

Миналата година в Европейския съюз най-малко 895 хиляди души са били без дом

Проблемът с бездомниците в ЕС се влоши от войната на Русия срещу Украйна

През 2022 г. в Германия са регистрирани 84 хил. бездомни, а в Испания - над 28 хил. Такива данни се съдържат в доклад на благотворителната организация FEANTSA.

Заместник-директорът на FEANTSA Рут Оуен:

„Броят на спящите по улиците на Париж е 2598, а в Барселона – 1063. Това е 30% увеличение в сравнение с последната оценка, извършена през 2019 г. За предходните 10 години броят на бездомните там се е увеличил със 70 %. Това е структурно нарастващ проблем в Европейския съюз“.

Тази тенденция беше изострена от руската инвазия в Украйна, която нанесе големи щети на икономиката на ЕС. Инфлацията и кризата с разходите за живот повлияха на наличността на основни артикули като енергия и храна. Това означава, че най-бедните семейства са засегнати най-тежко. Освен това самите служби, участващи в подпомагането на бездомните хора, претърпяха тежки загуби поради инфлацията и най-вече от нарастващите цени на светлината и топлината.

През 2021 г. беше създадена Европейската платформа за прекратяване на бездомността с цел изкореняване на това явление до 2030 г.

Заместник-директорът на FEANTSA Рут Оуен:

"ЕС трябва да превърне тази платформа, която е страхотно начало, в истински форум за постигане на напредък в областта на жилищното настаняване. Трябва да има доказателства, че фондовете на ЕС се използват за справяне с бездомността."

Но подобрението в тази област е бавно. Докладът показва, че само две от 27-те държави-членки на ЕС са постигнали напредък в справянето с бездомността: Дания и Австрия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: