Изселиха временно бездомниците на Единбург заради концертите на Тейлър Суифт

Изселиха временно бездомниците на Единбург заради концертите на Тейлър Суифт Снимка: thescottishsun.co.uk

На 7, 8 и 9 юни мегазвездата ще изнесе три вечерни спектакъла на стадион „Мърифийлд” в шотландската столица

Единбург очаква хиляди фенове, пише ВВС News. Борбата за хотелска стая е жестока. Бюджетни хотели като Travelodge и Premier Inn са напълно резервирани за този уикенд, а в други хотели в покрайнините на града цените за една нощувка започват от £ 330. Така общината е стигнала до идеята да освободи евтините хотели и социални жилища от временно настанените в тях бездомници и да ги изведе извън града, за да разчисти улиците, очаквайки тълпите екзалтирани фенове на Тейлър Суифт.

Според шотландската благотворителна организация Shelter Scotland, която подпомага настаняването на бездомни, към тях е проявена „очевидна несправедливост”, след като са били разпратени с таксита до Абърдийн, Глазгоу и дори Нюкасъл, т.е., на почти 180 км. От Shelter Scotland припомнят, че според закона, хората, обявени за бездомни, би трябвало при спешност да бъдат настанявани в хотели.

От градския съвет на Единбург обещават да спазят законовото си задължение, допълвайки, че местните власти работят със засегнатите домакинства, за да намерят „подходящо алтернативно настаняване“

Миналия ноември градският съвет на Единбург обяви извънредна жилищна ситуация заради рекордния брой бездомни, тежкия недостиг на социални жилища и спираловидното покачване на свободните наеми. След продължителен натиск от страна на активисти и опозиционни партии, по-рано този месец и шотландското правителство обяви извънредна ситуация в жилищното настаняване.

Пред ВВС общински съветник от Единбург призна, че тъй като общината е настанявала бездомни в евтини туристически обекти, сега грубо казано е принудена да ги изсели макар и за няколко дни. Така или иначе, ситуацията е травматична и за двете страни.

Пред BBC Scotland News 20-годишен, бездомен от четири месеца, казва, че в петък трябва да освободи евтината си хотелска стая, без да знае дали няма да остане на улицата. Младежът е на прага на депресия, защото в подобни случаи вече са му предлагали само спален чувал

Говорител на градския съвет на Единбург подчерта, че общината ще спази задължението си да настани „някъде” бездомните и отрече, че ги лишават от временните им жилища заради очаквания наплив от фенове на Тейлър Суифт. В допълнение говорителят гарантира, че възможните решения не включват спалния чувал. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: