Помощ за учещите дистанционно деца ще отпускат и без документ от училище

Помощ за учещите дистанционно деца ще отпускат и без документ от училище Снимка: pixabay

Мярката за подпомагане, на която имат право родителите на деца до 14-годишна възраст, обучаващи се дистанционно, ще може да се ползва без да е необходим документ от учебното заведение.

Поради постъпили запитвания за реда на отпускане на тази парична мярка, от Агенцията за социално подпомагане (АСП) са взели решение да облекчат процедурата, съобщи БНР. Семействата, които не са получили уведомление от детската градина или училището, ще бъдат проверени по служебен път в съответната община дали детето е записано в тези институции. Така няма да се ограничава достъпът до помощта въпреки липсата на документа. 

Решението ще важи до 21 декември, когато приключват наложените със заповед на министъра на здравеопазването ограничения. 

Месечната целева помощ при въведени ограничения в училище или детско заведение за срок над 10 работни дни от месеца,  за семейства с едно дете е в размер на една  минимална работна заплата - 610 лева. За семейства с две и повече деца се изплаща 150% от минималната заплата или 915 лева.

От АСП напомнят, че за помощта ще може да се кандидатства и през следващата година, ако семействата имат такава нужда. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: