Ще бъдат отпуснати 1 млрд. 162,9 млн. лв. за социално-икономически мерки, свързани с COVID-19

Ще бъдат отпуснати 1 млрд. 162,9 млн. лв. за социално-икономически мерки, свързани с COVID-19 Снимка: Photo by Blake Wisz on Unsplash

Източникът на разходите е националният бюджет, като социалните мерки са в размер на 731,5 млн. лв., а икономическите – 431,4 млн. лв., сочат данни на Министерския съвет.

От 1 август 24,6 млн. лв. ще бъдат отпуснати за увеличаване на стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детското здравеопазване и здравните кабинети. Също така ще бъде увеличена ставката за нощен труд на работниците на първа линия за борба с COVID-19. 


Ще бъдат отпуснати и още помощи в размер 92,0 млн. лв. за извънреден труд за структурите от системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, НЗОК, НОИ и др.


Мерките предвиждат еднократна добавка от 50 лв. на всеки пенсионер за три последователни месеца, както и увеличение на стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ средно с 10%. Предвидено е и увеличение на средствата на лечебните заведения на стойност 17,3 млн. лв.


От 1 август ще бъде увеличен също така минималният размер на паричното обезщетение за безработица от 9,00 лв. на 12,00 лв. Продължителността на изплащане на паричното обезщетение ще бъде увеличена с 3 месеца за лицата с минимално обезщетение.


Ще бъдат отпуснати средства и за творчески проекти за творци на свободна практика в размер до 15,0 млн. лв. Освен това са предвидени още 9,5 млн. лв. за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия, изпълняващи инвестиционни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите.


В туризма: туроператорите, използващи въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България, ще получат стимул в размер от 35 евро за всяка седалка. Субсидията се отпуска само за полети с минимум 100 лица.


В Народното събрание ще бъде внесено предложение намалената ставка на ДДС в размер на 9% да важи и за туроператорите, сочат данни на МС. Предвижда се също да бъде издадена заповед, която да позволява на туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Република Северна Македония да влизат на територията на държавата с PCR тест.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: