Деница Сачева: Вече са изплатени обезщетения за 8,6 млн. лева

Деница Сачева: Вече са изплатени обезщетения за 8,6 млн. лева

Очаква се приемането на Националния план за насърчаване на заетостта

"Всички усилия на Агенцията по заетостта са насочени към изплащането на дължимите суми по мерките за подпомагане на бизнеса и запазването на работната ръка за месеците ноември и декември до края на този месец“, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при посещението си в Добрич, съобщава БНР.  Тя заяви още, че вече са изплатени 8,6 млн. лева обезщетения за почти 36 000 работещи в затворените браншове. 

Вече би трябвало почти всички кандидатствали за обезщетение да са получили своите пари за месеците ноември и декември. Общо кандидатствалите са над 42 000 души, като на 3000 души от тях няма да бъде отпусната помощ, тъй като не отговарят на условията, заяви Сачева.  

Забавянето на плащанията Деница Сачева оправда с изчакването на документи и нотификации от Европейската комисия, с празничните дни и голям брой сгрешени документи. Министърът коментира, че забавянето е станало и с решението обезщетенията да се изплащат директно на работниците и служителите, а не на работодателите, което е увеличило обема на работа. 

Министър Сачева допълни, че на министерски съвет тази сряда ще бъде приет Националният план за насърчаване на заетостта. Предвидените в него средства са 83 милиона лева, което е с 14% повече. Такова увеличение се прави за първи път през последните десет години. С тези средства ще могат да бъдат наети на работа 15 000 души, а 12 000 души ще могат да преминат през специални програми за обучения и да намерят ново работно място. Това са част от усилията, които полагаме, за да намалим негативните ефекти от пандемията, каза Сачева.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: