Наводнения на север и горещи вълни на юг удариха Европа

Наводнения на север и горещи вълни на юг удариха Европа Снимка: sigmaearth.com

Докато обилните валежи и бури сеят хаос в Северна Италия, Франция и Германия, Южна Италия търпи нетипична за сезона гореща вълна.

Няколко региона в Северна Италия съобщават за сериозни нааводнения. Службите за спешна помощ са мобилизирани и извеждат с лодки жителите от наводнените им домове, докато колите плуват по наводнените улици, пише Euronews.

Губернаторът на региона Венето описа потопа като "водна бомба". В ранните часове на петък Падуа беше залята от река Мусон деи Саси, излязла от бреговете си след проен дъжд. В Ломбардия вятър със корост 150 – 200 км/ч преобърна товарен влак. Местните общини съобщават за множество наводнени улици и партерни етажи, но за щастие няма пострадали. 

Невиждан от 170 г. дъжд (130 мм за ден) доведе до внезапни наводнения в Милано. Във Венето беше обявен червен код заради опасност от наводнение, след като само за 30 минути паднаха 70 мм дъжд. .

За разлика от това, на юг, в Сицилия температурите чукнаха 35°C, а Сардиния се бори със суша и недостиг на вода.

Във Франция Météo France обяви жълт код за опасност от гръмотевични бури в 39 департамента. Миналата неделя в страната бяха регистрирани близо 10 000 мълнии, а този уикенд се очакват още бури. На жителите в западните, югоизточните и североизточните региони се препоръчва да вземат предпазни мерки, да ограничат пътуванията си и да избягват дейности на открито.

Една от причините за тежкия дъждовен сезон във Франция е рязкото застудяване над Южна Германия, където в четвъртък вечерта заваля силен дъжд, който продължи с нестихваща интензивност 24 часа. Най-засегнати са Долен Рейн, Мозел и Северен Елзас.

В западна Германия обилните валежи доведоха до наводнения и свлачища в провинция Саарланд. В Саарбрюкен и други общини предприеха евакуации на социални заведения, заради опасения от покачването на речните нива. Засега няма съобщения за жертви. 

Канцлерът Олаф Шолц отмени планираната си предизборна изява в Саарланд, за да посети засегнатите райони. Продължителен силен дъжд обхвана вчера много райони в Германия, отслабвайки постепенно в неделния ден.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: