Инвестиционен проект за производство на малц стартира днес в Плевен

Инвестиционен проект за производство на малц стартира днес в Плевен Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Той е на стойност 56 милиона евро и цели удвояване на производствения капацитет на компанията до 60 000 тона малц годишно.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов даде старт на нова инвестиция за 56 млн. евро в Плевен. Проектът е на френската компания „Малтери Суфле България“, която започна изграждането на нов завод за малц, с който ще удвои производствените си мощности у нас. 

По думите на министър Стоянов с проекта ще се внедрят иновации от най-ново поколение. Той поясни, че с увеличаването на производството, компанията ще задоволи изцяло търсенето на българските пивоварни и ще създаде допълнителни възможности за увеличаване на износа за съседни държави. 

В момента компанията успява с 45 служители в предприятието им в Плевен да постига около 25 млн. лева годишен оборот. „Това говори за висока ефективност, иновации и максимална механизация”, каза още Никола Стоянов. Той подчерта, че регионът се нуждае от нови работни места, затова още една добра новина е, че компанията планира да използва български изпълнители в хода на строителството. 

Министър Стоянов коментира и двустранните икономически отношения с Франция. Европейската държава е сред водещите търговски партньори на България и заема 6-то място по отношение на износа на български стоки. През 2022 г. стокообменът между България и Франция е в размер на 2,6 млрд. евро, а френските инвестиции в страната възлизат на 1,2 млрд. евро.

 „Зад тези числа стоят проекти, които създават над 15 000 работни места и гарантират икономическата активност между нашите две държави“, коментира министър Стоянов. 

На събитието присъстваха Гийом Кутюр, представител на група „Суфле“, Клеман Гравро, директор на „Малтери Суфле България“,  Н.пр. Жоел Мейер, посланик на Франция, Тодор Джиков, заместник-министър на земеделието, Иван Петков, областен управител на Плевен, Георг Спартански, кмет на Плевен, и др.

„Малтери Суфле България“ е част от френската група InVivo, която е един от водещите производители на малц в света. Компанията има повече от 92 обекта в 38 страни, а в нея са заети над 14 500 души. Подразделението за малц има производство в 12 държави, а в България то развива своята дейност чрез заводи в Плевен и Хасково. Инвестиционният проект, който стартира днес, е на стойност 56 милиона евро и цели удвояване на производствения капацитет на компанията до 60 000 тона малц годишно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: