Розово слонче видяха в Южна Африка

Розово слонче видяха в Южна Африка Снимка: indiatimes.com

Туристи, дошли на сафари и техният туроператор забелязапи слончето-албинос в националния южноафрикански парк „Крюгер”

За да се убедят, че не са изпаднали в групова халюцинация, те направили множество снимки на рядкото животно. Сп. Live Science публикува кадри и виедоазапис, заснети от туроператора Тео Потгетер на 9 февруари. Той казва, че този невероятно рядък генетичен феномен се среща само веднъж на 10 000 раждания. Според експерти, розовото слонче е на около една година. 

Мутацията, което придава необичайния му цвят, се нарича албинизъм - рядко генетично състояние, при което в козината, кожата и очите на животните липсва пигментът меланин

За съжаление, това трудно може да се нарече късмет. В дивата природа животните албиноси живеят значително по-кратко. Лишени от естествената си маскировъчна окраска, те трудно могат да се скрият, което ги прави по-лесна плячка за хищници. Освен това често развиват някои здравословни проблеми като слаб слух, лошо зрение и нисък имунитет.

Сякаш това не стига, но и друга сериозна заплаха застрашава дивите животни, засегнати от албинизъм.  Изключително рядката им външност ги превръща в примамлив обект за бракониери, които търсят възможно най-екзотичните представители на фауната за своята търговия. 

Подобно на други животни, и слоновете могат да отхвърлят албинос заради необичайния му цвят. Но съдейки по кадрите, семейството на южноафриканското розово слонче го приема добре. То също се чувства отлично в освежаващите води на река Олифантс в националния парк „Крюгер”, където играе с други слончета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: