Все повече слонове загиват от пластмасата

Все повече  слонове загиват от пластмасата Снимка: https://pixabay.com/

Може да сте чували за микропластмасата - малки парченца счупена пластмаса, които проникват в природната среда и дори в човешките тела - но големи парчета от този материал могат да бъдат също толкова опасни

Асошиейтед прес съобщи тази седмица, че най-малко 20 слона са загинали през последните осем години от ядене на пластмасов боклук в сметище в село Палаккаду, на 130 мили източно от столицата на Шри Ланка - Коломбо.

Още два слона бяха открити мъртви през уикенда, което накара ветеринарите и природозащитниците да алармират за неуспешните усилия на страната за смекчаване на последствията от счупени електрически огради, първоначално построени, за да държат слоновете извън ямата за отпадъци.

„Полиетилен, опаковки за храна, пластмаса, друга несмляна храна и вода са единствените неща, които можем да видим при аутопсията“, каза за AP ветеринарният лекар Нихал Пушпакумара.

"Обикновената храна, която слоновете ядат и смилат, нямаше."

Въпреки че слоновете са на почит в Шри Ланка, те също са застрашени. Според BBC, Шри Ланка е извършила преброяване през 2011 г., при което са открити малко под 6000 слона в страната. Това е значително по-малко от 14 000 през 19 век, според АП.

Докато Шри Ланка остави електрическите огради на депото да се развалят, след като бяха ударени от мълния през 2014 г., и слоновете, и хората умират в тази екологична антиутопия. Тъй като обещаните мерки за опазване на слоновете се провалиха, 20-те животни умряха от ядене на боклук. Освен това китайската  Синхуа съобщава, че през 2020 г. от конфликтите между хора и слонове са загинали 122 души.

Няма нищо изненадващо или неморално в това, че хората защитават посевите, семействата и домовете си от скитащи стада слонове, но ако местните власти не могат да се погрижат за това, тогава друга международна група като Световния фонд за дивата природа или ООН трябва да използва дарените   милиони и правителствени долари за спасяване на човешки и животински животи - преди да е станало твърде късно за слоновете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: