Еволюция: Африканските слонове вече се раждат без бивни заради бракониерите

Еволюция: Африканските слонове вече се раждат без бивни заради бракониерите Снимка: pikist.com

Липсата на бивни се наблюдава само при женските слонове

Математическото моделиране, проведено от еволюционния биолог Шейн Кембъл-Стейтън и колегите му от Принстънския университет (САЩ) потвърди, че убийството на слонове с бивни от бракониери е довело до раждането на по-голям брой от потомството без бивни, съобщава авторитетното научно списание Science.

Отбелязва се, че търговията със слонова кост е използвана за финансиране на гражданската война в Мозамбик от края на 70-те до началото на 90-те години на миналия век, а бракониерството е довело до намаляване на популацията на слоновете в националния парк Горонгоса на 90% - от повече от 2,5 хиляди животни, до около 200 в началото на 2000-те години.

Междувременно, ако преди войната около 18,5% от женските индивиди по рождение не са имали бивни, то сред 91 женски слона, родени след войната, този дял се е увеличил до 33%.

Изследователите отбелязват, че липсата на бивни се наблюдава само при женските слонове и предполагат, че това се дължи на мутация в X хромозомата, която е фатална за мъжкия индивид.

Изучавайки геномите на слоновете, учените са идентифицирали два вероятни кандидат-гена: AMELX и MEP1a  (при хората тези гени участват в растежа на резците - еквивалент на кучешките зъби и бивните при животните).

Също така се отбелязва, че животните без кучешки зъби ядат друга храна, най-вече трева, за разлика от слоновете с бивни, които например могат да обелват кората от дърветата - промените в рациона им могат да променят целия ландшафт.

В крайна сметка генетичните промени водят до това, че като цяло се раждат по-малко мъжки слонове, което може да забави възстановяването на популацията, независимо, че бракониерството в парка вече е преустановено, се посочва в публикацията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: