Имаме 200 % ръст на икономическия обмен с Република Южна Африка

Имаме 200 % ръст на икономическия обмен с Република Южна Африка Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Два пъти се е увеличил икономическият обмен между България и Република Южна Африка през 2022 година. Това каза вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев при подписването на споразумение между търговско-промишлените палати на България и РЮА, което се състоя в рамките на бизнес форум с участието на над 30 български и 70 южноафрикански фирми.

Вицепремиерът Алексиев е част от официална делегация, водена от президента Румен Радев в Република Южна Африка.

България приема Република Южна Африка като входна точка за икономиката на останалата част от континента. Сътрудничеството с РЮА е ключово заради стратегическата позиция. Ръстът от 200% разкрива нови възможности. Нашите икономики, транспорт, туризъм и търговия, имат голям потенциал и е важно, че и двете държави имаме волята и ресурсите да го развиваме“, добави Христо Алексиев по време на церемонията.

Вицепремиерът представи автомобилния сектор в България, който е с 11% дял в Брутния вътрешен продукт. Той увери, че компаниите от България имат силен интерес за съвместно производство с партньори от Южна Арика.

Заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов заяви по време на бизнес форума, че РЮА е сред най-добре развитите държави в Африка и е в ТОП 20 на най-големите икономики в света. „Споразумението, което ЕС и РЮА вече са сключили, е основа за задълбочаване на нашето сътрудничество и постигане на общи интереси в региона“, допълни той.

По време на разговорите стана ясно, че двете страни виждат възможности за тясно сътрудничество в аутомотив сектора и производството на автомобилни части и храни, търговията и машиностроенето. Савов специално подчерта сегмента на високите технологии, който, заедно с автомобилния, се развива най-интензивно у нас.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: