Швейцарски национален парк споделя опит със страни от Централна и Източна Европа

Швейцарски национален парк споделя опит със страни от Централна и Източна Европа Снимка: Hiking Guide to The Swiss National Park 2023

Швейцария представи практиките си за опазване на природата, паралелно с развиването на устойчив туризъм

Обмяната на опит стана възможна благодарение на приноса на Швейцария в Кохезионния фонд на ЕС – вноски, които страната прави, в замяна на достъпа до общия европейски пазар, припомня SWIswissinfo.ch. По силата на споразумения с различни страни от Централна и Източна Европа, около $ 1.1 милиарда от вноските са насочени към инициативи в социалната сигурност, икономическия растеж, здравеопазването, енергетиката, опазването на природата, професионалното обучение, трансфера на знания и други концептуални проекти.

В тази връзка икономическото министерство на Швейцария покани специалисти от България, Естония, Словакия и Чехия, заинтересувани от управлението на природната среда – опит, който Швейцарският национален парк в Алпите трупа от създаването му през 1914 г. 

Швейцария е единствената страна в Европа, която през целия ХХ век не е претърпяла исторически сривове, войни или смени на режими, а се е развивала в условията на всестранна стабилност. Същевременно, Швейцария е и страна на иновациите и нейните идеи и модели в опазването и развитието на природните дадености са много ценни, казват гостите от четирите страни. 

Всяка година средно 100 000 души посещават Швейцарския национален парк в Алпите, а регионът, в който е разположен, включително световноизвестният ски курорт Сен Мориц, посреща около 1 милион туристи – посещаемост, твърде далеч от интереса към българския национален парк „Централен Балкан”, чийто представител участва в инициативата.

Вход Национален парк Централен Балкан - Kom-Emine
Снимка - kom-emine.bg

България е една от най-бедните страни в ЕС и нейните приоритети, разбира се, са други, отбелязва SWIswissinfo.ch, посочвайки че страната ни поддържа три национални парка – Рила (810 кв. км), Централен Балкан (720 кв. км) и Пирин (402 кв. км), т.е., и трите надвишаващи в пъти площта от 170 кв. км на Швейцарския алпийски национален парк, така че предизвикателствата също са различни. 

Първо, „Хората в нашата страна често гледат на природата като на икономически ресурс. Идеята за защитени природни територии не се харесва на всеки“, казва пред SWIswissinfo.ch служителят от природен парк „Централен Балкан”. Вторият проблем е крайно недостатъчният персонал, изправен пред два застрашаващи фактора - нарасналата популация на мечки и големият брой бракониери – ловци и дървосекачи. 

За българския горски рейнджър, който патрулира в "Централен Балкан" въоръжен, опитът в Швейцария е „поглед в бъдещето”, но и пример за решаване на важни проблеми - например използването на прости материали и техники за пречистване на отпадните води от хижите, чиято самоподдръжка е трудна.

Възникналите множество теми накараха швейцарското икономическо министерство да удължи с няколко дни обиколката на специалистите от Бългрия, Естония, Словакия и Чехия, за да им представи повече идеи. Алпийският въздух в националния парк явно е насърчил и домакини, и гости да продължат обмяната на опит, поставяйки началото на още един аспект от швейцарско-европейското сътрудничество, коментира SWIswissinfo.ch.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: