Многохилядни тълпи се стичат за кралската коронация в Южна Африка

Многохилядни тълпи се стичат за кралската коронация в Южна Африка Снимка: townandcountrymag.com

Празнични песни и танци вече изпълват централния стадион в крайбрежния град Дърбан преди историческата коронация на 49-годишния крал Мисузулу ка Звелитини.

Коронацията му е първото подобно събитие, откакто през 1994 г. Южна Африка стана демокрация. Пищната церемония ще се проведе тази вечер, само дни след като САЩ предупредиха за опасност от терористична атака в страната, коментира ВВС. Но от южноафриканската полиция  заявиха, че заплахите няма да променят плановете за церемонията, на която сред десетките хиляди присъстващи ще има и няколко местни и чуждестранни високопоставени лица.

На тази коронация и други неща ще се случат за първи път в Южна Африка. Крал Звелитини ще бъде официално признат за монарх от президента Сирил Рамафоса – първи случай, когато чернокож президент участва в коронацията на зулу. Също така за първи път коронацията ще се предава на живо по националната телевизия. 

За разлика от предишната кралска зулу-коронация през 1971 г. при правителството на апартейда, този път церемонията включва мащабна демонстрация на зулуската култура, като официалният дрескод е традиционно облекло, допълнено с ритуални зулуски регалии.

Зулу са една пета от населението на Южна Африка. Монарахията на най-голямата етническа група се финансира от данъкоплатците и разполага с годишен бюджет от над $3,6 милиона. Тази сума, плюс издръжката на още осем племенни монарси, признати от правителството, предизвиква сериозно недоволство сред южноафриканците. Мнозина не одобряват видимо охолния живот на някои от местните вождове, с луксозните им коли и големи имоти. 

Един от най-големите кралски бюджети е отреден на кралското семейство зулу. С него се издържат членовете му, но сумата покрива и заплатите на персонала, поддръжката на кралските дворци и финансирането на програми, поддържащи традиционните церемонии и социални дейности.

Като цяло, политическите партии в Южна Африка приветстват новия зулуски крал, с изключение на Южноафриканската комунистическа партия, която обяви, че ще организира протест по време на церемонията.

Thousands celebrate crowning of South Africa's new Zulu king | The Japan  Times
Снимка - japantimes.co.jp

Новият монарх обяви, че ще се бори срещу някои от най-тежките проблеми в страната, включително насилието срещу жени и сексуалните престъпления, по които страната е на едно от първите места в света. "Това е срам за нашата нация. Жената трябва да бъде уважавана и защитавана. Трябва да се справяме по-добре като мъже", казва крал Мисузулу. 

Това обяснява и масовото присъствие на жени както в публиката, така и като участнички в церемонията. Една от тях казва „Развълнувани сме и сме тук, за да му покажем, че сме 100% зад него като крал. А и ние, зулусите, казваме „Става това, което кралят каже”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: