„Няма да приема отказ“: Президентът на Ботсвана заплашва да дари на Германия слонове

„Няма да приема отказ“: Президентът на Ботсвана заплашва да дари на Германия слонове

Ботсвана, дом на най-голямата популация от слонове в света, вече е дала 8000 животни на Ангола и е предложила още 500 на Мозамбик.

Ботсвана, дом на най-голямата популация от слонове в света, е възмутена от плановете на няколко европейски държави да забранят вноса на трофеи от африкански сафарита. Президентът на Ботсвана обеща да дари хиляди слонове на Германия, за да може „да живее рамо до рамо с тях“.

Ботсвана заплаши да изпрати хиляди слонове в Европа за втори път тази година. През март южноафриканската страна предупреди, че ще напълни парк в Лондон с животни. Сега президентът на страната обяви, че е готов да достави 20 хиляди слона на Германия. 

Ето как властите в Ботсвана реагират на обявените от Лондон и Берлин планове за въвеждане на по-строги ограничения върху вноса на ловни трофеи, за да се ограничи бракониерството и да се защитят животните.

„Живей близо до тях“

Великобритания първа заговори за забрана на вноса на трофеи. В отговор министърът на дивата природа на Ботсвана обеща бързо да достави животните в лондонския хайд парк, така че британците „наистина да разберат“ каква е заплахата от подобно съседство.

Сега Германия направи подобно предложение. Ботсвана казва, че забраната за внос на ловни трофеи би била удар за нейните граждани, тъй като ще намали приходите от сафари. В допълнение, каза президентът Mokgweetsi Masisi, кампаниите за опазване са довели до увеличаване на популацията на слонове и ловът е жизненоважно средство за контролиране на техния брой.

Ботсвана забрани трофейния лов през 2014 г., но започна да издава годишни квоти за лов през 2019 г. под натиска на местните общности, които зависят от доходите от международни ловци. С нарастването на популациите стадата слонове сеят хаос, казват властите, като животните разрушават домове, изпиват водните запаси и дори понякога убиват хора.

„Плащаме цена, за да запазим тези животни за целия свят“, каза Масиси в интервю за вестник Bild. „Германците трябва да се опитат да живеят рамо до рамо със слоновете, както ни насърчават да правим.“

Германия е най-големият вносител на трофеи от африкански слонове в Европейския съюз, според доклад от 2021 г. на Humane Society International.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: