Слон едва не доведе до дипломатически разрив между Тайланд и Шри Ланка

Слон едва не доведе до дипломатически разрив между Тайланд и Шри Ланка Снимка: dailynews.lk

В двете култури слоновете са свещени животни и участвтат в религиозните церемонии на храмовете

Слонът Муту Раджа е подарен на Шри Ланка от тайландското кралско семейство през 2001 г., заедно с още две животни, и е предоставен на храм в южната част на островната държава. След повече от 20 години обучение и участие в храмови ритуали, защитници на правата на животните започнаха да бият тревога, че Муту Раджа е малтретиран и използван като товарно животно при дърводобив. 

Миналата година посланикът на Тайланд в Шри Ланка лично посети храма и установи, че слонът е покрит с рани и трудно движи единия си крак, заради стара нелекувана травма, съобщи AFP. Тогава Муту Раджа е преместен в Националната зоологическа градина на Шри Ланка, където повечето от раните му заздравяват, но междувременно тайландските власти безапелационно изискват слонът да се върне в родината си.

Животното с тегло 4000 кг беше транспортирано в неделя с товарен самолет до град Чианг Май, в специално изградена стоманена клетка, придружено от четирима тайландски водачи на слонове и пазач от зоопарка в Шри Ланка. Полетът на 29-годишния Муту Раджа продължи 5 часа и струваше $ 540 000. В родината си слонът ще бъде лекуван с хидротерапия.

Министърът на дивата природа на Шри Ланка съобщи пред местни медии, че Тайланд е бил "непреклонен" в искането Муту Раджа да бъде върнат, а премиерът на страната каза пред парламента, че е предал съжалението си на тайландския крал и е успял „да възстанови доверието между двете страни“.

Отпътуването на слона от Шри Ланка предизвика недоволството на организацията за защита на животните Rally for Animal Rights and Environment (RARE), която проведе кампанията за спасяването на слона от храма. RARE се сбогуваха с Муту Раджа, организирайки за него будистка церемония за благословия и отправиха петиция към властите в Шри Ланка да преследват и накажат виновниците за лошото отношение към свещеното животно. 

Тайландското правителство спря да изпраща слонове в чужбина преди около три години, след протести на активисти, загрижени за съдбата на животните. От Министерството на дивата природа съобщиха, че чрез дипломатическите мисии наблюдават състоянието на всички тайландски слонове, които вече са изпратени в чужбина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: