20% увеличение на заплатите на служителите в националните паркове от 2022 г.

20% увеличение на заплатите на служителите в националните паркове от 2022 г. Снимка: МОСВ

Национален парк „Централен Балкан“ отбеляза своята 30-годишнина

"В бюджета за 2022 г. е предвидено увеличение с 20% на заплатите на служителите в националните паркове, с което се надявам да се постигне справедливост по отношение на заплащането с другите колеги“. Това съобщи министърът на околната среда и водите Асен Личев на тържественото отбелязване на 30-годишнината на Национален парк „Централен Балкан“, което се проведе в музея „Земята и хората“.

Според министър Личев голяма част от оборудването и необходимите материали за работа при тежки условия в планината не са обезпечени. „В тази връзка в края на годината успяхме да осигурим допълнително финансиране – 60 000 лева за Национален парк „Рила“ и Национален парк „Пирин“, както и 105 000 лева за Национален парк „Централен Балкан“, допълни министър Личев.

От 2006 година парк „Централен Балкан" е член на EUROPARC – Федерацията на природните и национални паркове на Европа. През 2009 г. паркът е отличен с Европейска диплома за защитени територии – първият и единствен в България носител на престижната международна награда, присъждана от Комитета на министрите на Съвета на Европа. Централен Балкан е включен в индикативния списък на България за обекти на световното наследство на UNESCO. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: