В ЮАР на жените може да бъде позволено да имат по няколко мъже

В ЮАР на жените може да бъде позволено да имат по няколко мъже

Парламентът на Южна Африка обсъжда законопроект, който да позволи на жените да имат повече от един съпруг - там вече е разрешено многоженството

Законопроектът се разглежда като важна стъпка към равноправието, пише Die Welt. „Многоженството или полигинията не са криминализирани в Южна Африка. Например Джейкъб Зума, който бе президент на страната от 2009 до 2018 г., има четири съпруги", отбелязва изданието.

На жените обаче сега не е позволено да имат повече от един мъж.

Предполага се, че приемането на измененията в закона ще им осигури по-голямо равенство. И шансовете са големи: Според съобщение на уебсайта на южноафриканския вестник Sunday Times, Министерството на вътрешните работи е публикувало документ, който разглежда настоящата правна ситуация като дискриминационна, допринасяща за неравенството, и следователно трябва да бъде променена.

Смята се, че стотици хиляди хора живеят в полигамни бракове в Южна Африка, главно сред 11-те милиона зулуси, най-голямата етническа група в страната. За разлика от християнска Европа, полигамните бракове там не са забранени. Официално те са забранени от закона дори за мъжете."

Но тъй като многоженството се практикува от хората там от векове, за тях няма правни последици. Критиците обаче твърдят, че тези семейни модели се основават на дълбоко патриархални структури и правят жените зависими от своите съпрузи, се казва в статията.

„Ако законът наистина бъде изменен, тогава не само полиандрията ще бъде декриминализирана. Южноафриканското правителство под ръководството на президента Сирил Рамафоса също възнамерява официално да признае всички бракове, сключени според хиндуистки, еврейски, мюсюлмански или растафариански ритуали. Това никога не се е случвало в страната." 

Не всички подкрепят тази идея. Например Ханиф Хендрикс, лидер на консервативната партия Ал-Джама-ах, казва, че новият закон ще доведе до объркване: „Когато се роди дете, ще трябва да се направят допълнителни ДНК тестове, за да се намери кой е баща му. Проблемът само ще се задълбочи."

В интервю за южноафриканска радиостанция той каза също, че е морално неприемливо жената да се омъжва за няколко мъже и че това дори не е „по африкански“.

Депутатът от Демократичния алианс (DA) Наташа Маццоне възрази, казвайки, че коментарите на Хендрикс са обидни за всяка жена в страната. Тя каза, че е време за промяна в Южна Африка и жените трябва да имат същите права като мъжете.

Полиандрията е много по-рядко срещана от полигамията. В някои общества обаче това е разпространен семеен модел. Особено в региони, където няма достатъчно плодородна земя и има смисъл да се ограничи броят на децата.

„Полиандрията е често срещана в някои части на Индия, в Бутан, както и в Конго и Северна Нигерия. Тъй като бременността продължава 9 месеца, в тези бракове се раждат по-малко деца. В същото време семейните структури укрепват социалното сближаване и гарантират безопасността", коментира Die Welt.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: