Опасни места: Кои национални паркове в САЩ са най-страховити

Опасни места: Кои национални паркове в САЩ са най-страховити Снимка: outforia.com

Най-честа причина за смъртни случаи е падане в пропасти и от скали, следвани от топлинни и сърдечни удари

Съединените американски щати са облагодетелствани с няколко невероятни национални парка, включително Големия каньон, Скалистите планини, Големите опушени планини и още много други. Класацията е направена от сайта за екстремни пътувания Otforia.com.

Но наред с безспорната си красота, националните паркове в страната определено крият и много опасности. Над хиляда души са загубили живота си в националните паркове на САЩ в резултат на случайни падания, удавяне и дори нападения от диви животни.

Кои национални паркове са най-опасни, къде посетителите най-често претърпяват фатални инциденти и кои са най-честите причини за смърт в природните резервати? Ето официалната информация от Службата за националните паркове на САЩ.

1. Гранд Каньон - 134 смъртни случая

Опасностите, пред които са изправени посетителите на Големия каньон, са доста ясни за наблюдение, с пропастите от над 30 метра в основата на самия каньон, въпреки че всъщност паданията не са най-голямата причина за смърт в националния парк. От 2010 г. насам 27 души са загубили живота си след падания в Гранд Каньон, докато 42 са починали в следствие на медицински или естествени причини, много от които се дължат на екстремната жега в района.

2. Йосемити - 126 смъртни случая

На второ място е Националният парк Йосемити, където през последното десетилетие 126 души са загубили живота си, в това число - 45 от падания. Красиви места като Taft Point, Nevada Fall и Half Dome през последните няколко години често са ставали безмълвни свидетели на смъртта на хора, които падат, опитвайки се да заснемат перфектната снимка, без да са напълно наясно с опасностите на заобикалящата ги среда.

3. Големите опушени планини - 92 смъртни случая

Големите опушени планини са разположени на север от Северна Каролина и Тенеси и са най-посещаваният национален парк в страната. Там обаче е отбелязан и третият най-голям брой смъртни случаи. 

Най-честата причина за смърт тук не са падания, удавяне или нападения на диви животни, а всъщност катастрофите с моторни превозни средства, отнели живота на 37 души през последните десет години.

Падания, екстремни климатични условия, удавания и катастрофи с моторни превозни средства са едни от най-честите причини хората да губят живота си на прекрасни места като американските национални паркове, но ето също при какви обстоятелства и как най-често се случват опасните инциденти - важна информация, за да се вземат мерки да бъдат избягвани.

1. Водопади - 245 смъртни случая

За съжаление, макар че пресеченият планински терен на националните паркове в страната ги прави толкова грандиозни и популярни сред посетителите, той допринася и за причините за смърт номер 1 - паданията, с 245 смъртни случая през последните десет години. 

Въпреки че може да е изкушаващо да поемете голям риск на едно или друго място в името на божествения изглед, цифрите показват колко е важно да сте наясно с околностите, когато посещавате национален парк. Хлъзгавите камъни и мъхове около водопадите са смъртоносен капан за по-невнимателните. 

2. Медицинска или естествена смърт - 192 смъртни случая

Много от смъртните случаи в националните паркове не са свързани непременно с опасностите на околната среда. Суровите природни условия със сигурност може да влошат здравословното състояние и на най-здравия човек, ако не взема предпазни мерки. Това с особена сила се отнася до подценяването на екстремната жега, многократно увеличена от околните скали, на която градските жители не са свикнали.

3. Неизяснени - 166 смъртни случая

Красотата на националните паркове в САЩ крие и много мрачни мистерии. Интересното е, че 166 смъртни случая в тях остават необясними и с неопределена причина.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: