Американската армия не изпитва проблеми в снабдяването на Украйна и Израел с оръжия

Американската армия не изпитва проблеми  в снабдяването  на Украйна и Израел с оръжия Снимка: newarab.com

Изяввлението е на заместник-министъра на отбраната Дъглас Буш, който отговаря в Пентагона за покупките

Същевременно той предупреди, че ако конфликтите продължат дълго, ситуацията може да се промени. Bloomberg цитира думите му преди конференцията за отбранителната индустрия по-рано тази седмица във Вашингтон: „За Израел доставяме много видове боеприпаси,  всичко - от хеликоптери до артилерия. И поне засега, това не е в конкуренция с планираните доставки за Украйна“.

Конфликтите в Украйна и Израел наистина са от различен тип. Вярно е обаче, че в едно отношение нуждите на двете страни съвпадат – става дума за 155 мм артилерийски снаряди, но не толкова за Израел, колкото за Украйна, която вече получи от САЩ общо около 2 милиона броя.

Миналата зима Израел се съгласи да попълни американските запаси и върна на САЩ снарядите от американски складове в Израел. Но след като Израел започна операцията в ивицата Газа в отговор на нападението на Хамас от 7 октомври, Пентагонът изпрати тези снаряди обратно в Израел, пишат The Wall Street Journal и Bloomberg, позовавайки се на американски чиновници.

Доставките за съюзниците на Вашингтон се осъществяват по две различни програми, обясни Буш. В Израел - по програмата „Продажба на оръжие в чужбина“, като Тел Авив плаща за покупките. Снабдяването на Украйна се осъществява чрез специален президентски фонд. Но ако конфликтите продължат, между Израел и Украйна може да възникне конкуренция за американски оръжия, предупреди Буш – и Киев разбира това.

„Не само в Украйна, но и в целия свят има огромен недостиг на боеприпаси. Разбираме, че трябва да ги произвеждаме тук, в Украйна, тъй като светът ги изчерпва. Всички складове са празни“, каза украинският премиер Денис Шмигал пред Financial Times в края на октомври. 

И този четвъртък говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби обяви новите начини за снабдяване на Украйна с оръжие.

 „Украинските лидери бяха тук в Пентагона, на конференция за отбранителната индустрия. Опитваме се да създадем механизми, така че Украйна да има силна отбранителна промишлена база и дългосрочната помощ за сигурността ѝ да бъде вградена в украинската отбрана - това определено ще е необходимо, както и да свърши тази война", заяви Кърби.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: