„Искаш ли мир, готви се за война”

„Искаш ли мир, готви се за война” Снимка: news.err.ee

Докато световните лидери прогнозират потенциални въоръжени сблъсъци, НАТО започва най-голямото си учение след края на Студената война, наречено Steadfast Defender 2024 („Непоклатим защитник”)

На брифинг след двудневната среща на началниците на националната отбрана на страните от Алианса, главнокомандващият съюзническите сили в Европа ген. Крис Каволи каза пред репортери в Брюксел: „Алиансът ще демонстрира способността си да подсили евроатлантическата зона чрез трансатлантическо придвижване на сили от Северна Америка“.

На територията на Германия, Полша и балтийските държави от февруари до юни ще действат 90 000 войници от вкички съюзници в НАТО и Швеция, съобщи Reuters. Ще се разработи сценарий за избухването на трета световна война, предизвикана от несъществуваща страна с модел Русия, атакувала държава член на Алинаса. 

Великобритания ще участва с 20 000 войници, ударна група от осем кораба и подводници с водач флагман от клас Queen Elizabeth, както и изтребители F-35 Lightning и самолети за наблюдение Poseidon P8. В Източна Европа ще бъдат разположени около 16 000 британски войници, заедно с танкове, артилерия и хеликоптери. Над 2000 моряци от Кралския флот ще се насочат към в Северния Атлантик, Норвежко и Балтийско море, а отвъд Арктическия кръг ще действат повече от 400 кралскит морски пехотинци - командоси.

„Това ще бъде ясна демонстрация на трансатлантическо единство и сила, както и решимостта да продължим да правим всичко необходимо, за да защитим взаимно споделените ни ценности и международен ред на основата на правила“, се казва в комюнике на НАТО.

Stronger Together. The UK Armed Forces have taken part in… | by Ministry of  Defence | Ministry of Defence | Medium
"По-силни заедно", снимки - medium.com

След нахлуването на Русия в Украйна НАТО увеличи капацитета си на източния фланг от 40 000 на 300 000 войници. Разузнавателни служби и високопоставени военни от редица западни страни, включително Германия, Швеция, Полша и Великобритания, предупреждават, че руският президент Владимир Путин трупва потенциал за война с Алианса до няколко години. Според Института за изучаване на войната, в този дух е и неотдавнашното изказване на руския президент, че политиките на Латвия, Литва и Естония към руските граждани „пряко заплашват сигурността“ на Русия – точно като пропагандата му преди нахлунатето в Украйна. 

Министерството на отбраната на Германия разглежда възможността за руска атака срещу източния фланг на НАТО през лятото на 2025 г. Според естонското разузнаване, страните от Алианса имат от три до пет години, за да се подготвят за потенциален военен конфликт с Русия, каза и премиерът на страната Кая Калас.

Британският министър на отбраната Грант Шапс прогнозира глобална война с Русия, Китай, Иран и Северна Корея след пет години и посочи, че Владимир Путин е добил кураж да нападне Украйна, защото анексирането на Крим „му се  размина”. През декември главнокомандващият британската армия ген. Патрик Сандърс сравни настоящата ситуация с 1937 г., когато Великобритания и нейните съюзници обсъждаха дали ще трябва да се бият с Хитлер. 

Сравнение между Владимир Путин и нацисткия диктатор направи и външният министър на Великобритания Дейвид Камерън. В интервю за Politico той нарече войната на Русия в Украйна "предизвикателство за нашето поколение" и падчерта: „Не можем да „умилостивим” Путин, както направиха с Хитлер (давайки му Чехия). Ние имаме задължението да говорим открито срещу злото, което представлява неговата инвазия“.

На Световния икономически форум в Давос Камерън коментари вчера и американската помощ за Украйна, наричайки я „феноменална инвестиция”, чрез която с около 10% от бюджета си за отбрана и без да загубят нито един американски войник, САЩ са постигнали унищожаването на половината военно оборудване, подготвено от Руси за инвазията. В заключение, Камерън призова: „Трябва да действаме решително. Това, което можем да направим през тази година, е да демонстрираме, че Путин не печели тази война”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: