Надига се "ракова криза": до 2050 г. заболеваемостта ще нарасне със 77%

Надига се "ракова криза": до 2050 г. заболеваемостта ще нарасне със 77%

Тютюнът, алкохолът и затлъстяването са основните фактори, допринасящи за увеличаването на заболеваемостта, заедно с екологичните фактори

Нов доклад на СЗО рисува мрачна картина на нарастващото бреме на рака, а рязкото неравенство в достъпа до медицинска помощ подчертава необходимостта от приемането на спешни мерки.

Основните констатации от заключението на доклада на СЗО изглеждат така:

- През 2022 г. са диагностицирани 20 милиона нови случая на рак, а до 2050 г. се очаква 77% ръст - до 35 милиона.

- Най-често срещаните са рак на белия дроб, рак на гърдата и колоректален рак, като ракът на белия дроб води в броя на смъртните случаи.

- Ракът на маточната шийка остава една от най-големите заплахи в страните с ниски и средни доходи, въпреки че той може да бъде предотвратен.

- Съществува огромно неравенство в достъпа до онкологични услуги, като страните с ниски доходи имат значителна разлика.

Тютюнът, алкохолът и затлъстяването са основните фактори, допринасящи за увеличаването на заболеваемостта, заедно с екологичните фактори, такива, като като замърсяването на въздуха.

Докладът разкрива тревожна тенденция: докато общата тежест на рака нараства, страните с ниски и средни доходи страдат от рак несъразмерно повече. Те имат по-ниски показатели на диагностика, често поради липса на програми за скрининг и осведоменост, по-високи нива на смъртност поради ограничен достъп до качествено лечение и палиативни грижи, и значителни пропуски в обхвата на услугите, при това, такива основни услуги, като лъчетерапията например, са много по-малко достъпни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: