Гебрейесус: Има четири хипотези за произхода на коронавируса, но те не са окончателни

Гебрейесус: Има четири хипотези за произхода на коронавируса, но те не са окончателни Снимка: picabay

Световната здравна организация (СЗО) разглежда всички версии за произхода на коронавируса SARS-CoV-2, включително и изтичането му от лаборатория

Това заяви генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус, отговаряйки на  въпрос по време на брифинг, съобщава Independent.

Гебрейесус отбеляза, че темата за евентуално изтичане на вируса от лаборатория в Ухан, Китай, е повдигната на срещата на върха на лидерите на Г-7, която се проведе на 12 юни в английския град Карбис Бей.

Според Гебрейесус заключенията, направени след първата фаза на разследванията за произхода на коронавируса, са неубедителни.

Има четири хипотези, но те не са окончателни. Считам, че и четирите хипотези трябва да бъдат обсъдени. И трябва да преминем към втория етап, за да установим действително произхода [на коронавируса]“, каза той.

Ръководителят на СЗО също така отбеляза, че над 174 милиона души по света са се разболели от коронавирусна инфекция, а 3,75 милиона са починали от последствията от COVID-19. Хората трябва да знаят откъде произхожда този вирус, за да може в бъдеще да се предотврати повторната поява на пандемията, каза той.

През зимата международен екип от експерти проведе разследване в град Ухан, откъдето започна разпространението на коронавируса. Екипът се състоеше от 17 експерти от Китай и 17 специалисти от други страни. В края на март СЗО публикува доклад за резултатите от това разследване.

Докладът представи четири версии за произхода на вируса и всяка от тях получи своя собствена оценка за вероятността. Според експертите най-вероятно е предаването на вируса на хората от прилепи чрез животно посредник. Версията за предаване на SARS-CoV-2 директно от прилепи също се счита за възможна. Версията за предаването на вируса чрез замразена или охладена храна се смята за малко вероятна, а вероятността вирусът да изтече от лабораторията в Ухан - „изключително малко вероятна“.


Версията за изкуствения произход на коронавируса е повдигана многократно от предишната администрация на САЩ, по-специално от бившия президент Доналд Тръмп. Обсъждането на тази хипотеза се активизира в края на май след публикация  на Daily Mail. Вестникът цитира проучване на британски и норвежки учени - Ангус Далглиш и Биргер Соренсен, които твърдят, че са открили уникални следи във вируса SARS-CoV-2, които опровергават възможността за естествения му произход.

През юни бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че има достатъчно доказателства за лабораторния произход на коронавируса. „Знаем много. <...> Знаем, че <...> [в тази лаборатория] е имало течове поради проблеми със сигурността. Знаем, че е имало лекари, които са се разболели и са били хоспитализирани през есента на 2019 г. <...> Знаем, че в същата лаборатория е имало и военни дейности", каза Помпео.

Преди това ръководителят на Националния здравен институт на САЩ Франсис Колинс заяви, че няма пряко доказателство за изтичане на коронавируса от лаборатория в Ухан. Все още обаче не е напълно ясно за учените какво точно се е случило в града, откъдето е започнала да се разпространява пандемията от COVID-19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: