Пандемията можеше да бъде избегната, смята независима експертна комисия

Пандемията можеше да бъде избегната, смята независима експертна комисия Снимка: pixabay

Разпространението на пандемията можеше да бъде избегнато, а милиони хора биха останали живи

Това можеше да стане, ако не беше закъснялата реакция на Световната здравна организация и държавите, чиито лидери позволиха на коронавируса да се разпространи по целия свят, преди да се предприемат строги мерки за борба с него, отбелязва Euronews.

Такова е заключението на IPPPR, независима комисия за готовност за пандемия, създадена по инициатива на самата СЗО.

Съвършено ясно е, че е имаше много закъснения и съмнения от страна на Китай и СЗО. Някои от закъсненията всъщност са резултат от сложни бюрократични процедури в т.нар. международни медико-санитарни правила", отбелязва Мишел Казачкин, член на независимата комисия.

IPPPR настоява за разширяване на пълномощията на СЗО за справяне с подобни кризи в бъдеще. По-специално става дума за правото на гарантиран достъп на нейните експерти до страни, в които възникват огнища на инфекциозни заболявания. Поради доста слабата си роля в глобалната система за контрол в здравния сектор, организацията просто не може да координира действията на държавите, считат изследователите.

Всичко това е пряка последица от липсата на достатъчно пълномощия и финансиране от страна на държавите членки на СЗО. Предлагаме да се гарантира финансова и политическа независимост на СЗО. Повечето средства трябва да бъдат пренасочени за оказване на помощ. Целевото финансиране трябва да бъде премахнато. А висшите служители трябва да бъдат ограничени до един мандат", казва Елън Джонсън Сърлийф, бивш президент на Либерия.

Комисията препоръчва също така страните с високи доходи да предоставят един милиард дози ваксини до 1 септември чрез инициативата COVAX за разпространението им сред по-бедните държави. Към днешна дата вече са починали над 3 милиона души, заразени с коронавирус.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: