За премахване или облекчаване на ограниченията за пътуване настоява СЗО

За премахване или облекчаване на ограниченията за пътуване настоява СЗО Снимка: https://pixabay.com/

Комисията по спешни въпроси на Световната здравна организация (СЗО), публикува препоръки, в които призовава за отмяна или облекчаване на ограниченията за международни пътувания

Организацията отбелязва, че ограниченията за пътуване не са полезни и продължават да допринасят за икономическия и социален стрес, който страните изпитват.

В препоръката се отбелязва, че ограниченията за пътуване, наложени след откриването на омикрон  в света, показват неефективността на подобни мерки. СЗО смята, че изискването на пътниците да носят маски, както и да предоставят резултати от тестове за коронавирус или сертификати за ваксинация, „трябва да се основава на оценка на риска“ и не трябва да създава финансова тежест за пътуващите.

Комитетът настоява, че от гражданите не трябва да се изисква да предоставят доказателство за ваксинация срещу COVID-19, когато пътуват в чужбина като единствено средство или условие за влизане в страната, тъй като достъпът до ваксини остава ограничен в световен мащаб днес и тяхното разпределение е неравномерно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: