СЗО потвърди курса към пълно отказване от трансмазнините до 2023 г.

СЗО потвърди курса към пълно отказване от трансмазнините до 2023 г. Снимка: https://www.pikist.com

Консумацията на трансмазнини е причина за смъртта на около 500 хиляди души годишно вследствие на сърдечносъдови заболявания.

Световната здравна организация (СЗО) възнамерява да постигне пълен отказ от употребата на трансмазнини в производството на храни до 2023 г. Това бе потвърдено в изявление, разпространено в Женева от генералния директор на организацията Тедрос Адан Гебрейесус.

 

„Нашата цел за премахване на трансмазнините до 2023 г. не трябва да бъде отлагана", отбеляза той. „Във време, когато целият свят се бори с пандемията на болестта COVID-19, трябва да положим всички усилия, за да защитим здравето на хората. Това включва предприемането на всички възможни мерки за предотвратяване на неинфекциозните заболявания", допълни Гебрейесус.

 

В доклада, разпространен в Женева, СЗО припомня, че според оценките на експертите „потреблението на произведените от промишлеността трансмазнини е причина за смъртта на около 500 хиляди души ежегодно поради сърдечносъдови заболявания".

 

Ето защо организацията оценява положително факта, че 58 държави „приеха закони, които до края на 2021 г. ще защитят 3,2 милиарда души от тези вредни вещества". В същото време повече от 100 държави все още трябва да предприемат стъпки за премахване на трансмазнините от продуктите.

 

Подчертава се, че сега на 15 страни в света се падат две трети от смъртните случаи, свързани с консумацията на трансмазнини. При това четири страни от тази група - Канада, Латвия, Словения и САЩ, са изпълнили препоръките на СЗО в областта на храненето - или чрез въвеждане на ограничение от 2%  на трансмазнини от общия обем на мазнините, използвани в продуктите, или частично забранявайки използването на хидрогенирани мазнини.

 

Въпреки това на още 11 страни (Азербайджан, Бангладеш, Бутан, Египет, Индия, Иран, Мексико, Непал, Пакистан, Република Корея и Еквадор) „им предстои да предприемат спешни действия", констатират от организацията.

 

СЗО обръща внимание на факта, че стъпките за намаляване на употребата на трансмазнини са предприети главно в страни с високи доходи на глава от населението. Нито една от държавите с ниски доходи досега не е направила това.

 

СЗО представи през юни 2018 г. проекта REPLACE, насочен към поетапното премахване на индустриалните трансмастни киселини от производството на хранителни  продукти в световен мащаб. Промишлено произведените транс мазнини се съдържат основно в маргарина и разтопеното масло „ghee" и често присъстват в закуски, сладкиши и пържени продукти.

 

Трансмазнините често се използват при производството на храни, тъй като за разлика от другите мазнини те са с по-дълъг срок на годност. СЗО смята, че трансмазнините могат да бъдат заменени с по-здравословни алтернативи, без да се компрометира вкусът или стойността на продуктите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: