Запасите от зехтин в Европа са почти изчерпани

Запасите от зехтин в Европа са почти изчерпани

Guardian: Европа почти e изчерпалa запасите си от зехтин поради сушата

Европа почти е изчерпала резервите си от зехтин поради сушатa, фермерите са на ръба на разрухата, а маслото трябва да се купува от Южна Америка, пише британският вестник Guardian, позовавайки се на европейски производители.

Европа почти е изчерпала запасите си от зехтин и е готова за още по-голям недостиг, след като екстремните метеорологични условия увредиха реколтата за втора година.

Главният изпълнителен директор на британския клон на производителя на зехтин  Filippo Berio, Уолтър Занр, каза пред вестника, че компанията е принудена да купува масло от Чили, за да покрие дефицита преди тазгодишната реколта.

"Днес е почти невъзможно да се купи зехтин. Разпродаден е... Още една трудна година за нас", цитира Занр изданието.

Реколтата тук е намаляла със 70-80%... Някои фермери  нямат и килограм маслини“, признава Рафа Гусман, ръководител на най-голямата испанска фермерска асоциация Asaja. Той каза още, че някои фермери дори са изправени пред разорение.

Манолис Янулис, ръководител на Гръцката междупрофесионална асоциация на производителите на зехтин, също отбеляза, че покачването на цените зехтина е надхвърлило 100%. „Тази година очакваме производствените обеми да намалеят наполовина“, добави той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: