Дръзка кражба на диаманти гледа съдът в Лондон

Дръзка кражба на диаманти гледа съдът в Лондон Снимка: streetsensation.co.uk

При обира скъпоценните камъни били заменени с кварцови кристали

Жена, представила се за специалист оценител, е откраднала диаманти на стойност £ 4,2 милиона от бижутери, като хитро ги е заменила с кристали кварц, смята съдът.

Лулу Лакатос, 60-годишна, която се представя за гемолог*, е „изследвала” камъните в един от най-старите бижутерски магазини в центъра на Лондон, Boodles на New Bond Street. Съдът обаче смята, че след като е оценила диамантите, г-жа Лакатос ги е прибрала в чантата си, тъй като при проверка в чантата, в която е трябвало да бъдат пазени диаментите, са открити само седем малки кварцови кристала. Сред откраднатите скъпоценни камъни са 20-каратов диамант във формата на сърце на стойност над £ 2,2 милиона, розов диамант от 3 карата с форма на круша на стойност £ 1,1 милиона и пет по-малки диаманта.

Подсъдимата е действала ловко, смята прокуратурата. 

„Смятаме, че тя е изиграла централната и най-важна роля в тази конспирация, пример за изтънченост, отлично планиране, голям риск и голяма плячка", казва пред BBC прокурорът Филип Стот.

Г-жа Лакатос, родом от Румъния, но живуща във Франция, отрича участието си в конкретната кражба на 10 март 2016 г. или при други случаи преди тази дата.

Според показанията на управителя на Boodles, Никълъс Уейнрайт, през февруари 2016 г. е бил представен на човек, нарекъл се Саймън Глас, който заявил, че се интересува от покупката на диаманти с висока стойност с цел инвестиция. Двамата се срещнали в Монако следващия месец, където г-н Уейнрайт се запознал с бизнес партньора на т.нар. Саймън Глас - руснак, представил се само като Александър. Тримата обсъдили условията и договорили продажбата на диамантите.

Оценителка на скъпоценните камъни, наета от купувачите и представила се като Анна, трябвало да ги разгледа, преди да бъдат поставени в заключена чанта и да се съхраняват в Boodles, докато бижутерите получат парите си. Обвинението обаче твърди, че въпросната Анна всъщност е г-жа Лакатос, която на 10 март 2016 г. направила оценката на диамантите в приемната на Boodles в сутерена на магазина, в присъствието на г-н Уейнрайт и гемолога на фирмата Ема Бартън.

Обвинението разказва, че г-жа Лакатос поискала да изследва и лично да претегли всеки един от седемте диаманта, след което ги увила в предварително приготвени хартийки и ги сложила в непрозрачни кутии. След това кутиите били поставени в чантичка с цип, който бил заключен с катинар.

Прокурорът смята, че докато г-н Уейнрайт се е качвал от сутерена нагоре, г-жа Лакатос е сложила заключената чанта в собствената си ръчна чанта, откъдето е извадила друга, идентична на вид, която оставила на съхранение в магазина.

Поводът за съмнение възниква, след като някой съобщава в полицията, че жена, идентифицирана по-късно като г-жа Лакатос, била забелязана да изхвърля шапката и шала си и да се преоблича в тоалетната на един пъб, близо до магазина, като сменила тъмното си палто със светло, очевидно с помощта на съучастник. След това се качила в Eurostar и напуснала Лондон със собствения си паспорт. При проверка на „ценната” чантичка, оставена за съхранение, подозренията се потвърдили.

 Лакатос е арестувана във Франция с европейска заповед през септември миналата година и екстрадирана във Великобритания, за да бъде съдена.

Процесът продължава.

емология е науката, която се занимава с естествени и изкуствени материали за скъпоценни камъни. Това е геология и клон на минералогията. Някои бижутери са академично обучени гемолози и са квалифицирани да идентифицират и оценяват скъпоценни камъни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: