Огромен розов диамант откриха в Ангола

Огромен розов диамант откриха в Ангола Снимка: miningweekly.com

Смята се, че камъкът, наречен Lulo Rose (по името на мината, в която е намерен) е най-големият по рода си в последните 300 години.

Мерките на диаманта - 34 грама, 170 карата - го поставят на второ място след 185 каратовия индийски Daria-i-Noor. Lulo Rose е диамант тип 2a, което означава, че е изключително чист, с малко или никакви примеси, описва находката ВВС.  

Мина Луло се разработва от съвместно предприятие между австралийската Lucapa Diamond Company и анголското правителство. "Откриването на Lulo Rose затвърди Ангола като важен играч на световния пазар на скъпоценни камъни", смята Диамантино Азеведо, министър на минералните ресурси на африканската страна.

Подобни диаманти се търгуват за десетки милиони долари, като известния Pink Star, който беше продаден на търг в Хонконг за $ 71,2 милиона през 2017 г.

Най-големият известен розов диамант Daria-i-Noor е част от колекцията „Национални съкровища на Иран“, която се съхранява в Националната банка на ислямската република. Смята се, че е открит в Индия и е изрязан от още по-голям камък. Предположението се потвърждава от втори, по-малък диамант от иранската колекция, чиито характеристики показват, че е изрязан от същия камък-майка на Daria-i-Noor.

Най-големият необработен диамант, регистриран някога, е Кулинан (Cullinan), открит в Южна Африка през 1905 г. С тегло 3107 карата - повече от половин килограм, той е насечен на 105 различни камъка. Сред тях е Cullinan I - най-големият чист диамант в света, част от скъпоценностите на Обединеното кралство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: