В Русия получиха супер чисти диаманти

В Русия получиха супер чисти диаманти Снимка: Jeff-o-matic/Flickr

На тяхна основа могат да се направят свръхчувствителни сензори

Учени от Националния изследователски ядрен университет "МИФИ» (Московски инженерно-физически институт) - НИЯУ МИФИ успяха да получат кристали от свръхчист диамант, обогатен с рядък въглероден изотоп. Изследванията, проведени с тях, могат да станат основа за разработването на свръхчувствителни сензори за магнитното поле.

За това съобщава Naked Science.

Изследователи от Центъра за радиофотоника и СВЧ технологии към НИЯУ МИФИ получиха кристали от свръхчист синтетичен диамант, изкуствено обогатени със сравнително редкия изотоп - въглерод-13.

Дори в диамантите могат да се открият точкови дефекти. Понякога в тях възникват азотно-вакантни (NV-) центрове: въглеродният атом се заменя с азотен атом, а в съседния възел на кристалната решетка възниква "вакантно място". Флуоресценцията на NV-центровете варира в зависимост от най-малката промяна във физическите полета, действащи върху тях, което им позволява да се използват в диамантите като изключително чувствителни сензори.

В хода на своите експерименти върху опитните образци на диаманти, покрити със слоеве въглерод-13, руските физици изучават особеностите на флуоресценцията на ансамблите, състоящи се от атоми въглерод-13 и единични NV-центрове. Въз основа на получените данни учените предлагат метода на векторна магнитометрия, който може да се използва за изграждане на прототипи на сензори на магнитното поле със свръхвисока разделителна способност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: