Огромен диамант показаха в Ботсвана

Огромен диамант показаха в Ботсвана Снимка: 4cs.gia.edu

Смята се, че камъкът е трети по големина в света

Диамантът, открит от диамантената компания Debswana, е с тегло 1098 карата и мерки 73 мм дължина, 52 мм широчина и 27 мм дебелина. Днес, две седмици след откриването му, новото съкровище беше представено на президента на Ботсвана Мокгвеци Масиси, съобщава BBC. 

Огромният скъпоценен камък е малко по-лек от втория по големина диамант в света, намерен също в Ботсвана през 2015 г. Debswana казват, че новото им откритие е най-големият диамант, откриван в 50-годишната практика на компанията. Според техния анализ това вероятно е третият по големина диамант в света, при това с чудесно качество.

Debswana е съвместно предприятие между правителството и световния диамантен гигант De Beers и до 80% от приходите от продажбите на диаманти отиват в държавната хазна като дивиденти, права на собственост и данъци. Правителството е много доволно от последното откритие, след спада в продажбите на диаманти през миналата година заради от пандемиията. 

Новооткритият диамант е намерен в мина Jwaneng и все още няма име. Този рядък и необикновен камък ще бъде продаден или чрез De Beers, или чрез държавната компания Okavango Diamond Company.

Ботсвана е най-големият производител на диаманти в Африка и това бързо я нареди сред страните със средни доходи на населението. През 2019 г. диамантите формират 60% до 85% от експортните приходи на африканската държава, 25% от нейния брутен вътрешен продукт и една трета от държавните приходи. 

Ботсвана често е описвана като африканската Швейцария, независимо от факта, че пустинята Калахари заема 70% от територията на страната. Ненадминато постижение е близо 30-годишният период на икономически ръст от 9% годишно, след като страната печели независимостта си през 1966 г. Просперитетът се вижда навсякъде и вероятно това е привлякло много чуждестранни граждани да живеят и работят в страната. 

botswana
Столицата Габороне, снимка - .totalenergies.com

Приходите от диаманти се инвестират в създаването на работни места и строителство на пътища, болници и училища. Диамантите са толкова важни за страната, че на банкнотата от 20 ботсвански пула (BWP) е поставена снимката на първия завод за преработка на диаманти, построен в края на 60-те години.

Добивът на диаманти в Ботсвана с право се определя като етично производство. Debswana създава добри условия за работниците си. Болниците, училищата и всички съоръжения, построени от компанията в минните райони, обслужват цялото местно население, а не само служителите ѝ. Повечето от ръководителите в Debswana са ботсванци, обучени в De Beers, а съвременните съоръжения за сортиране и рязане на ценните камъни дават работа на стотици местни хора.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: