Леонардо ди Каприо съживява испански град с производството на диаманти

Леонардо ди Каприо съживява испански град с производството на диаманти Снимка: Euronews

Няколко строителни крана и все още празно парче земя предизвикаха безпрецедентно вълнение в Трухильо, малък град в западна Испания

Местните жители се тълпят, наблюдавайки строителните работници и не могат да повярват, че тук, в Естремадура, в така наречената „опустяваща Испания“, изобщо се случва нещо. „Колко неща ни бяха обещани през последните години, а не бяха изпълнени!“, казва пред Euronews кметът на Трухильо Хосе Антонио Редондо. Той споделя общата надежда, че новото начинание ще съживи града.

Това, което днес все още е строителна площадка, скоро ще бъде фабрика за синтетични диаманти, управлявана от DiamondFoundry – компания от САЩ, в която инвестира Леонардо Ди Каприо. Начинанието върна надеждата в Трухильо, който макар че се слави като най-красивия град в района на Касерес, все по-често  окичва празните си магазини и офиси с табели „Дава се под наем”

През 50-те години на миналия век в общината са живели над 14 000 души, но според Националния статистически институт на Испания сега са по-малко от 9 000. „Невъзможно е да се поддържа населението в тези райони само чрез хотелиерската индустрия и селскостопанския сектор“, казва Редондо.

Избирайки Трухильо, Diamond Foundry предпочитат Испания пред Китай и Обединените Арабски Емирства, заради сигурния испански пазар и разумните цени на соларната енергия в страната на Иберийския полуостров. Това донесе и прозвището на бъдещата продукция, която местните вече наричат „слънчеви диаманти”.

Синтетичните камъни се използват за различни цели – и в бижутерията, но и в промишлеността – например за производство на диамантени кристални чипове с полупроводникови свойства, които намират приложение в мобилните телефони и батериите за електрически автомобили. При пълен производствен капацитет фабриката ще генерира до 1000 работни места – спасителна перспектива за градчето. Според кмета Редондо, за момента нивото на безработицата тук е над 10%, т.е., малко над средното за страната. 

„Страхотно е, че фабриката се строи. Всяка година в Трухильо остават все по-малко хора. Възможностите за младите са или ресторантьорство, или строителство, така че се принуждават да напуснат града“, казва пред Euronews жител на Трухильо. За Мария Естер, собственичка на магазин за дрехи, перспективите са добри. „Хората са много щастливи, чакат фабриката да се построи и да видят какво ще се случи“, казва тя.

Централния площад на Трухильо

Първоначалната инвестиция е €245 милиона, от които €120 милиона са предоставени на Diamond Foundry от Фонда за подпомагане на производствените индустриални инвестиции – част от програмата на испанското Министерство на индустрията за насърчаване на регионални проекти. DiamondFoundry казват, че ще инвестират в проекта Трухильо €670 милиона.

В преговорите между регионалните власти и американската компания са минали вече две години. „Трябваше да преодолеем огромни препятствия, страхувайки се, че проектът може да рухне всеки момент“, казва кметът на Трухильо. Той има големи планове за икономическата активност, която фабриката и съпътстващите бизнеси ще генерират. „Вече говорихме с университета в нашия регион, за да можем да привлечем тук млади специалисти, след като завършат обучението си”, казва Редондо.

Фактът, че Леонардо Ди Каприо стои зад проекта, също предизвиква голям интерес и хората в Трухильо се надяват да го видят в града си един ден. Казват, че култовият актьор се е заинтересувал от синтетичните диаманти след участието си във филма „Кървав диамант“ от 2006 г. Лентата разкрива как враждуващите страни в гражданската война в Сиера Леоне през 1999 г. финансират военните действия със скъпоценните камъни, добивани с кървав труд в диамантените мини. Гражданите на Трухильо вярват, че сюжетът е вдъхновил Ди Каприо да инвестира в Diamond Foundry и като запален природозащитник да се включи в устойчивото производството на диаманти, възраждайки по този начин живота в градчето, което се надява в близко бъдеще да не бъде част от „опустяваща Испания”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: