Европа изглежда се пренасища с природен газ

Европа изглежда се пренасища с природен газ Снимка: oilprice.com

Старият континент дори не може да приеме заобиколилите го танкери с втечнено синьо гориво (LNG), чиято цена вече е три пъти по-ниска от августовския пик.

Десетки танкери с LNG обикалят европейските брегове, съобщава Reuters. Едни чакат ред да бъдат разтоварени, други чакат евентуално увеличение на цената през ноември-декември. Този наплив от доставчици може да гарантира енергийната сигурност на Европа преди началото на зимата, но ако не могат да се разтоварят в европейските пристанища, някои от танкерите може да се пренасочат към Азия, където с настъпващото застудяване, търсенето расте. 

Край бреговете на Испания и в Средиземно море най-малко 35 танкера с LNG чакат да бъдат разтоварени, потвърдиха пред Reuters търговци, анализатори и служители на терминали. Според друг запознат източник, и около други европейски пристанища, вкл. във водите на Обединеното кралство, стоят закотвени кораби, което означава, че може би се очакват още десетки танкери.

Испания е най-големият център за регазификация в Европейския съюз. Страната поема 33% от капацитета за приемане на LNG и 44% от съхранението му. Обединеното кралство разполага с три от най-големите терминали за внос на LNG в Европа, но капацитетът за съхранение на газ в страната е малък, така че големи количества от горивото се препращат към континента.

Ситуацията в Испания е толкова натоварена, че операторът на газовата мрежа Enagas обяви извънредно положение в понеделник, заявявайки, че може да започне да връща танкери. Прекомерното натоварване на всичките шест терминала ще остане поне до първата седмица на ноември, смятат от Enagas.

Според Международната агенция по енергетика, през третото тримесечие доставките на „Газпром” за Европа са се сринали със 70% в сравнение със същия период на 2021 г. В резултат на това вносът на LNG от САЩ за първи път надхвърли вноса на газ от Русия. Същевременно, за да увеличат покупките на LNG, европейските страни поръчаха няколко плаващи терминала, които ще използват, докато строят свои допълнителни стационарни терминали. 

Газохранилищата в Европа вече са пълни на 92,4%. Експерти смятат, че трескавото запасяване с природен газ на всяка цена вече е отминало, а свръхпредлагането на LNG допълнително тласка цените надолу. Това ще оформи декемврийските цени на природния газ на около € 145/MWh. 

На спада в цените съдейства и Китай, чиято икономика почти спря да расте и страната също пренасочи част от внесения от САЩ LNG към Европа. Но опасявайки се от евентуален дефицит, китайските власти поискаха от държавните компании PetroChina, Sinopec и Cnooc да спрат да препродават синьото гориво и да го складират като резерв за зимата, съобщи Bloomberg. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: