Саудитска Арабия намали цените на петрола за всички региони

Саудитска Арабия намали цените на петрола за всички региони Снимка: https://pixabay.com/

Саудитска Арабия реши да намали цените за доставките на петрол през февруари за купувачи във всички региони, включително Азия, на фона на по-ниското пазарно търсене

 Според Bloomberg държавната компания Saudi Aramco е намалила цената на петрола за ключовата си марка Arab Light за доставки в Азия с $1,5-2 за барел.

Saudi Aramco също намали цените за доставките през февруари за Северозападна Европа, Средиземноморието и Северна Америка. Bloomberg отбелязва, че през февруари и март е имало спад в потреблението на петрол. През този период рафинериите са затворени за планов ремонт, отбелязва агенцията.

Както отбелязва Bloomberg, решението за намаляване на цените е взето на фона на риска от излишък в предлагането поради увеличените доставки на американски петрол. На фона на намаляването на обемите на износа на страните от ОПЕК+, Съединените щати до края на миналата година бяха близо до поставянето на световен рекорд за производство на петрол, според данни от S&P Global Commodity Insights.

В края на ноември 2023 г. страните от ОПЕК+ постигнаха споразумение, според което Саудитска Арабия удължава доброволното намаляване на износа на петрол с 1 милион барела на ден, Русия увеличава намалението до 500 хиляди барела на ден, а останалите страни от организацията колективно намаляват износа на петрол с 500 хил. барела на ден. Споразумението е валидно до март.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: