Излишък от втечнен газ ще се появи на пазара още след 2025 г.

Излишък от втечнен газ ще се появи на пазара още след 2025 г. Снимка: Gerard Bottino/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира излишък на втеченен природен газ на пазара още след 2025 г.

Стартирането на нови проекти за ВПГ в средата на това десетилетие ще доведе до свръхпредлагане, което значително ще намали цените на природния газ и ще предотврати техните колебания на пазара. Това пишат анализатори от Международната агенция по енергетика (МАЕ) в своя годишен World Energy Outlook.

Според тях в краткосрочен план нестабилността на цените на природния газ ще продължи, но с въвеждането на нови ВПГ проекти след 2025 г. ситуацията ще се промени, което „ще наруши баланса на пазарите и ще облекчи опасенията относно доставките“.

Проектите, които вече са в процес на изграждане или за които е взето окончателно инвестиционно решение, трябва да увеличат производството на ВПГ с 250 милиарда кубически метра годишно до 2030 г., което съответства на половината от днешното глобално предлагане.

Според обявения график (на въвеждане в експлоатация на мощностите ), най-значителното увеличение на предлагането се очаква от 2025 до 2027 г. Повече от половината от новите проекти се намират в Съединените щати и Катар“, се казва в доклада.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: