В ЕС обсъждат необходимостта от удължаване на тавана на цената на газа

В  ЕС обсъждат необходимостта от удължаване на тавана на цената на газа

Страните от ЕС обмислят необходимостта от удължаване на тавана на цената на газа, определен на 180 евро за MWh

Според Financial Times това се дължи на възможно увеличение на цените на газа на фона на конфликта в Близкия изток и повреда на газопровода Balticconnector.

В доклада на Европейската комисия, представен на членовете на ЕС, се посочва, че ограничаването на цените на газа не е довело до негативни последици. Доставките на газ за страните от ЕС продължиха, като цената му падна с почти 90% спрямо пиковите стойности от миналата година, пише FT, позовавайки се на документ на ЕК.

В същото време, както съобщиха европейски дипломати и служители, конфликтът между Израел и Хамас, както и „саботажът“ на естонско-финландския газопровод, може да се отрази негативно на доставките на газ през следващата зима. Според източници ЕС трябва да осигури „застраховка“ за подобен сценарий.

Междувременно, пише FT, освен Европейската комисия, Германия се обяви за удължаване на тавана на цените, тъй като мярката позволи да се ускори издаването на разрешителни за изграждане на вятърни и слънчеви електроцентрали. Германските власти смятат, че във връзка с руските специални операции в Украйна и последвалите санкции зависимостта на Европа от невъзобновяемите ресурси е станала очевидна.

Министрите на енергетиката на ЕС се съгласиха да въведат таван на цената на газа през декември 2022 г. Той започна да функционира през февруари тази година. Ограничението се активира, ако цената на газа в газовия хъб TTF   надхвърли тавана, като цената трябва да бъде поне с 35 евро по-висока от цената на ВПГ на световния пазар. Мярката беше въведена заради рязкото увеличение на цените на газа в Европа (над 300 евро за MWh) след намаляване на руските доставки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: